Lahodné nadýchané a křupavé šátečky plněné sýrem a bylinkami - postup přípravy
Pokud máte rádi slané buchty či jiné pochutiny, nebo jen máte chuť na neobvyklou snídani či odpolední mňamku, vyzkoušejte tento jednoduchý recept. Je totiž jednoduchý, nenáročný a rychlý, a navíc si s ním poradí i úplný začátečník. Výsledkem tak bude lahodný slaný dezert, který si zamilujete okamžitě po prvním soustu.
Ingredience
Nejdříve ze všeho se vrhněte na přípravu těsta. Do hluboké mísy rozbijte vajíčka, přidejte cukr a sůl a míchejte, dokud vám nevznikne hladká směs. K ní poté přidejte olej, teplé mléko a sušené droždí. Opět míchejte a postupně začněte prosévat mouku. Nakonec přidejte změklé máslo a rukama hněťte, dokud nebudete mít husté, měkké a nelepivé těsto.
Takto připravené těsto vytvarujte do rovnoměrného kulatého tvaru a nechte v míse přikryté potravinářskou fólií nebo utěrkou zhruba 2 hodiny na teplém a suchém místě kynout. Nejlépe tak na prosluněném parapetu nebo v teplých dnech i venku za oknem. Klidně si však můžete přisunout židličku k topení a máte vystaráno.
Když máte těsto vykynuté, rozdělte jej na 4 stejně velké části, uhlaďte do kulatého tvaru a opět nechte přikryté zhruba 20 minut „odpočívat“. Mezitím se můžete vrhnout na přípravu náplně. Tvrdý sýr nastrouháte najemno a přidáte k němu nakrájené bylinky (nejlépe se hodí čerstvá pažitka, jarní cibulka nebo například kopr). Celou směs podle potřeby osolíte nebo přidáte koření podle chuti a budete mít hotovo.
Pokud máte náplň připravenou a těsto vykynuté, nezbývá, než je spojit. Z každého kulatého kousku těsta vytvořte kulatou placku, kterou poté rozříznete na zhruba 6 stejně velkých trojúhelníků. Ty poté každý ještě mírně naříznete a na jejich širší část nanesete zhruba 2 lžičky náplně. Poté trojúhelníky zarolujete až vám vzniknou malé plněné šátečky.
Šátečky poté rovnoměrně naukládejte na plech vyložený pečícím papírem a poté je jemně potřete rozšlehaným žloutkem. Nakonec celý plech vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů, kde podle potřeby pečte zhruba 25-30 minut, dokud šátečky nezezlátnou. Poté nechte pouze vychladnout a můžete podávat.
Náš tip: Do šátečků můžete přidat také protlačený česnek a vytvořit si tak „ostřejší“ verzi těchto šátečků. Šátečky také můžete podávat s různými dipy nebo dresingy podle vlastního výběru a užít si tak různé rozmanité chutě.