Zelné placky s mletým masem - postup přípravy
Pokud máte rádi klasické karbanátky, zcela jistě vás uchvátí i tento vynikající pokrm. Zelné placky s mletým masem a křupavou sýrovou krustou si zamilujete nejen vy, ale i celý vaše rodina! Jídlo můžete připravit jak na oběd, tak i na večeři.
Ingredience
Nejprve začněte tím, že si omyjete a očistíte hlávkové zelí. Posléze jej nakrájejte ostrým nožem na tenčí nudličky a umístěte do mísy.
K zelí následně přidejte mleté maso dle preferencí, vejce, sůl a pepř dle chuti, najemno nastrouhanou cibuli a dobře promíchejte. Měli byste získat homogenní polotuhé těsto.
Fáze zapékání zelných placek a jejich servírování
Dále si k ruce vezměte zapékací misku a pusťte se do tvoření stejně velkých placek ze zelí a masa. Jednotlivé kousky pak vyskládejte do nádoby vymazané trochou oleje a dejte péct do předehřáté trouby na cca 45 minut při teplotě 180 °C.
Až uplyne tato doba, pokrm vyjměte a naneste na něj pomocí lžíce trochu směsi majonézy a najemno strouhaného tvrdého sýra. Dopékejte dozlatova dalších cca 10 minut. Hotové placky vyjměte z trouby a ihned podávejte třeba s jemně nasekanou petrželkou. Přejeme vám dobrou chuť.
Jak lze placky vylepšit?
Pokud máte rádi intenzivnější chutě, můžete do masového těsta se zelím přidat i chilli koření anebo lisovaný stroužek česneku. Hodit se budou i nejrůznější čerstvé i sušené bylinky, jako libeček, petržel, koriandr, majoránka, oregano a bazalka.