Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Jemný smetanový dezert s ovocem a další nízkokalorické náhrady zmrzliny

Jemný smetanový dezert s ovocem a další nízkokalorické náhrady zmrzliny - postup přípravy

Léto pomalu přebírá vládu a pomalu nastává doba zmrzlin a studených dobrot. Co když si ale hlídáte váhu a kvalitní stravu a zmrzlinu si z jakéhokoliv důvodu dopřát nemůžete nebo nechcete? Nezoufejte, máme pro vás skvělé alternativy z ovoce a oříšků, které neohrozí vaši postavu ani zdraví, cukr v těchto receptech totiž nemá své místo. Pokud ho ale přeci jenom chcete, klidně si dobrotu podle chuti přislaďte.

Ingredience pro:
1 porce

Smetanový dezert s ovocem

Dvoubarevný smetanový pohárek

Hruškový pohárek se zázvorem a skořicí

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Smetanový dezert s ovocem

Banány oloupejte, nakrájejte na kulaté plátky, které rozložte vedle sebe na podnos vyložený pečicím papírem a vložte je do mrazáku zmrznout.




Višně nebo jiné ovoce omyjte, odstopkujte a případně vypeckujte a vhoďte je do mixéru. Přidejte k nim zmrazené banány a přilijte ledově vychlazené mléko nebo smetanu a rozmixujte dohladka.

Výsledkem by měla být hustá ledová hmota, kterou rozdělte do misek a podávejte. Pokud během přípravy hmota příliš roztála, vložte ji ještě na hodinu do mrazáku.

Dvoubarevný smetanový pohárek

Zakysanou smetanu vyklopte do misky a elektrickým šlehačem ji prošlehejte do jemné pěny. Rozdělte ji na dvě poloviny a do jedné z nich vmíchejte kakaový prášek a vymíchejte dohladka. Navrstvěte oba druhy krémů do pohárků či skleniček tak, že nejprve nalijte bílou vrstvu a pak tmavou (případně obráceně nebo jakkoliv proložené), povrch zasypejte přes sítko kakaovým práškem a dozdobte hoblinkami strouhané čokolády. Hotové dezerty vložte do lednice alespoň na 3 hodiny vychladit a ztuhnout.

Hruškový pohárek se zázvorem a skořicí

Hrušky rozkrájejte na kostičky, zalijte vodou (zhruba 1 dcl na 3 hrušky), přidejte špetku soli a pod pokličkou na mírném ohni duste doměkka. Pak je z hrnce vyklopte do mixéru, přidejte kousek čerstvého zázvoru a špetku skořice a rozmixujte vše do hladké konzistence.

Želatinu připravte podle návodu na obalu, vlijte ji do rozmixované hruškové směsi a důkladně promíchejte a nalijte do skleniček či pohárků. Navrch můžete pohárky dozdobit jedlými květy, sekanými ořechy či lístkem máty.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů