Smažené bramborové krokety se sýrem s masovou náplní a bylinkami - postup přípravy
Milovníci brambor, pozor! Máme pro vás dobrotu, kterou jste nejspíš ještě ani neviděli. Bramborové krokety plněné masem a sýrem a obalené v trojobalu jsou o to lahodnější, čím více lahodných čerstvých bylinek do nich přidáte. Navíc si s náplní můžete různě hrát a podle chuti a fantazie ji doplnit o jemně posekané různé druhy zeleniny, jako je cibulka, čerstvá paprika, rajče nebo cuketa. My vám níže přinášíme základní recept, který vám budiž inspirací.
Ingredience
Brambory oloupejte, rozkrájejte na menší kostky a v osolené vodě je uvařte doměkka. Po dovaření vodu slijte, nechte brambory chvilku vychladnout, aby se odpařily zbytky vody a rozšťouchejte je na kaši.
Mleté maso vyklopte do misky, podle chuti osolte a opepřete, případně přidejte jakékoliv jiné své oblíbené koření. Zelené bylinky umyjte pod proudem vody, osušte je papírovými utěrkami, zbavte je případně tuhých stonků a nasekejte najemno. Pak je přidejte do mísy k masu. Nakonec vyklepněte jedno vajíčko a masovou hmotu řádně promíchejte, aby se vajíčko, koření a bylinky ve hmotě dobře promísily.
Na jemném struhadle nastrouhejte sýr a smíchejte ho s bramborovou drtí. Z této směsi pak odebírejte kousky asi o velikosti dlaně, rozválejte je na placku a do jejího středu umístěte trochu masové náplně. Bramborovou hmotu kolem masa důkladně uzavřete a zamačkejte, aby se nerozbalovala a stejným způsobem zpracujte i zbytek surovin.
Do mističky vyklepněte zbylé vajíčko, trochu ho osolte a přidejte uzenou papriku a přilijte také smetanu. Metlou či vidličkou vyšlehejte do hladké konzistence a přimíchejte dvě polévkové lžíce hladké mouky.
Na hluboký talíř nasypejte strouhanku a položte ji vedle misky s vajíčkovou směsí. Na kamnech rozehřejte pánev s vyšší vrstvou rostlinného oleje.
Každý bramborový závitek nejprve namočte ve vaječné směsi, pak ho obalte ve strouhance a pošlete ho do horkého oleje v pánvi. Každou kroketu smažte ze všech stran na mírném ohni, dokud maso uvnitř nebude hotové a krusta na povrchu nezezlátne.
Pak dostavte z ohně, doplňte o svou oblíbenou omáčku a ihned čerstvé podávejte jako samostatnou svačinku, doplněnou případně o zeleninový salát.