Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Sladké pečivo z kynutého těsta

Sladké pečivo z kynutého těsta - postup přípravy

Kynuté těsto můžete využít k přípravě nejrůznějších druhů pečiva. Kromě sladkých závinů, štrůdlů a buchet lze upéct i velmi kreativní kousky, kterými oslníte kdejakou návštěvu. Inspirujte se šesti tipy na sladké pečení.

Ingredience pro:
1 porce

Těsto

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Jak připravit kynuté těsto?

Začněte tím, že si v mléce rozpustíte droždí a také krupicový cukr se solí. Poté přilijte slunečnicový olej a přisypte prosátou hladkou mouku. Ze všech surovin vypracujte vláčné homogenní těsto, které nechte nakynout pod utěrkou na teplém místě po dobu cca 60 minut. Po uplynutí této doby těsto vyjměte a zpracujte dle představ.




Šest tipů na využití kynutého těsta

Pokud vám došla inspirace, můžete ji nyní načerpat. Kynuté těsto lze zpracovat následujícími způsoby:

  • Jablečné hvězdice: ty vytvoříte tak, že si vyválíte kousek těsta do kruhu, okraje přeložíte dovnitř a vzniklý čtverec obrátíte. Pak jej naplníte třeba tvarohem a karamelizovanými jablíčky. Těsto k sobě přimáčknete prsty, aby dobře drželo tvar hvězdice. Rohy dozdobte před pečením stiskem vidličky.

  • Rohlíčky s karamelovou náplní: opět si vyválejte kus těsta v plát a na okraj poklaďte trochu kondenzovaného karamelizovaného mléka. Také posypte drobenkou, přehněte a okraje utěsněte prsty. Následně těsto ještě jednou přetočte a rádlem zbytek pokrájejte na proužky. Ty střídavě přehněte přes vzniklý rohlíček a máte hotovo. Nakonec stačí polotovar jen upéct.

  • Hruškový mřížkový koláč: jeho příprava je snadná. Vyválíte si kulatý nebo obdélníkový plát těsta. Na ten natřete sladký tvaroh, pokladete karamelizované hrušky a náplň překryjete druhým plátem těsta, který jste upravili rádlem na mřížku.
  • Vlnkové ořechové croissanty: na náplň potřebujete pouze mleté vlašské nebo lískové ořechy, moučkový cukr a vyšlehané bílky. Vyválený plát těsta dozdobte pomocí špejle nebo hůlky na čínu (udělejte do něj důlky podélně). Následně povrch potřete náplní a zarolujte do tvaru croissantu. Před pečením potřete vejcem.

  • Copánky s Nutellou: kousek těsta si vyválejte v plát a okraje pokrájejte na proužky pomocí rádla (z jedné i druhé strany stejně). Poté na povrch těsta naneste sušené ovoce smíchané s Nutellou a překryjte jednotlivými proužky. Tak vznikne jakýsi copánek.
  • Děrované tvarohové rohlíčky s rozinkami: a na závěr si připravte sladký tvaroh smíchaný s rozinkami. Ten naneste na menší kus vyváleného těsta, přehněte okraj (abyste náplň zcela překryli) a zbývající těsto proděrujte ostrým nožem. Nakonec rohlíček přeložte, pomažte vejcem a dejte péct.

Video postup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů