Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Strouhaný koláč s náplní z vanilkového pudinku

4,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 100 minut
čas vaření Vaření: 75 minut

Strouhaný koláč s náplní z vanilkového pudinku - postup přípravy

Potřebujete připravit speciální pohoštění, ale v lednici a spíži zůstaly jen základní suroviny? Nemusíte hned běžet na nákup, poradíme vám dezert, který je sice velmi snadný a levný na přípravu, nicméně na vaše strávníky vždy velmi zapůsobí jako cosi zvláštního. Pokud máte navíc náladu na experimenty, můžete do receptu přidat jakékoliv druhy čerstvého ovoce či bobulí, anebo jakékoliv ovocné džemy, případně také čokoládu či dokonce nutellu.

Ingredience pro:
10 porcí

Těsto

Náplň

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Do hluboké mísy prosejte hladkou mouku a moučkový cukr, abyste se zbavili zatuhlých hrudek. Do směsi přidejte prášek do pečiva a dobře všechny suché přísady promíchejte.




Studené máslo pokrájejte na menší kostky a přidejte je do moučné směsi. Pak k ní přidejte také 2 vaječné žloutky a dvě polévkové lžíce zakysané smetany. Důkladně promíchejte a uhněťte homogenní těsto. To rozdělte na dvě stejně velké části, obě zabalte do igelitové fólie a vložte na 1,5 hodiny do mrazáku.

Připravte si obdélníkovou formu na pečení (rozměry kolem 25 x 35 cm), vyložte ji pečicím papírem a zapněte troubu, aby se předehřála na 180 °C.

Zmrzlé těsto vyndejte z mrazáku a jednu část nastrouhejte na hrubém struhadle přímo do připravené formy. Těstovou drť lehce stlačte prsty a vložte do vyhřáté trouby péct asi 15 minut.

Mezitím prosejte suchý pudinkový prášek do misky s 250 mililitry mléka a dobře rozmíchejte. Přidejte zbylé dva žloutky a znovu prošlehejte do hladké konzistence. Zbytek mléka nalijte do hrnce a spolu s cukrem a vanilkovou esencí přiveďte k varu. Za stálého míchání přilijte rozpuštěný pudink a vařte, dokud se nevytvoří hustá hmota. Tu pak nalijte na upečený strouhaný korpus.

Zbylou část těsta rovněž nastrouhejte na hrubém struhadle a rovnoměrně jím posypejte celý povrch dortu. Vraťte dezert zpátky do trouby a pečte dalších 40 až 50 minut, dokud vrchní vrstva nezíská zlatohnědou barvu.

Po dopečení dort vyjměte z trouby, nechte vychladnout, povrch zasypejte moučkovým cukrem a podávejte se šálkem voňavého čaje nebo kávy.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů