Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Vláčný čokoládový dort podle arménského receptu

4,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 45 minut
čas vaření Vaření: 45 minut

Vláčný čokoládový dort podle arménského receptu - postup přípravy

Pokud vás honí chuť na sladké a na čokoládu a na dort a na to všechno najednou, řeknete si, že si určitě musíte upéct nějakou dobrotu. Pro tyhle příležitosti je dobré mít v zásobě nějaký snadný, rychlý a navrch super lahodný recept, který byste mohli použít a zužitkovat tak suroviny, které máte doma a nemusíte je složitě shánět v obchodě. Přesně z téhle kategorie je náš dnešní recept na vláčný čokoládový dort, který pochází až z daleké Arménie. Pojďte ho s námi také vyzkoušet.

Ingredience pro:
4 porce

Základ

Fondán

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Návod na přípravu:



Do hluboké mísy nasypejte mouku, kakao a cukr a dobře suché přísady promíchejte. Přidejte také mléko a vyklepněte dvě vajíčka. Elektrickým šlehačem pak všechno smíchejte do hladké a jednolité hmoty.




Na kamnech nebo v mikrovlnné troubě nechte rozpustit 60 gramů másla a přidejte ho ke kakaovému těstu. Přilijte také rostlinný olej a ještě jedno vymíchejte do hladka.

Ve vedlejší misce smíchejte jednu a půl lžičky jedlé sody s tímtéž množstvím octa a přilijte do těsta, do něhož přidáte ještě špetku soli. Znovu asi minutu šlehejte.

Dejte si předehřát troubu na 180 stupňů Celsia a plech si vyložte pečicím papírem. Nalijte těsto na plech, vyrovnejte jeho povrch špachtlí a dejte péct na 45 minut. Zda je dostatečně propečený, vyzkoušejte zapíchnutou špejlí.

Zatímco se těsto peče, připravte si fondán. Do hrnce nasypejte čtyři lžíce cukru a čtyři lžíce kakaa. K tomu přidejte vodu a změklé máslo. Postavte na kamna a zahřejte, dokud se máslo nerozpustí a vodu nepřivedete k varu. Pak vařte za stálého míchání 2 minuty, dokud se nevytvoří hladká a lesklá čokoládová hmota. Jakmile se suroviny propojí, vypněte teplo a přidejte lžíci rostlinného oleje. Znovu dobře promíchejte.

Vytáhněte upečený korpus z trouby a celý jeho povrch ihned polijte čokoládovou polevou. Pokud vám pečení trvá déle než výroba polevy, průběžně polevu zahřívejte, aby neztvrdla.

Pak nechte hotový dort vychladnout a podávejte se šálkem voňavého čaje nebo kávy.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů