Zdravý zeleninový koláč - postup přípravy
K teplým měsícům v roce se hodí rozhodně lehká zeleninová jídla. Mezi ně můžeme zařadit i velice zdravý slaný koláč, ve kterém naleznete pro zrak prospěšnou mrkev a také papriku, pórek i špenát. Pochutná si celá vaše rodina!
Ingredience
Nejprve si omyjte a očistěte pórek. Ten pak nakrájejte na tenčí kolečka a umístěte do velké zapékací mísy. Dále si oloupejte mrkve a nastrouhejte je k pórku nahrubo.
Špenát nasekejte najemno ostrým nožem a také přidejte k ostatní zelenině. Nakonec ještě vložte do zapékací mísy loupané, omyté a nahrubo strouhané brambory a omytou, očištěnou a na kostičky nakrájenou papriku.
Dokončování těsta a pečení slaného koláče
Nyní si k ruce vezměte mísu a v ní si vyšlehejte vejce spolu se solí, pepřem, kypřícím práškem, olivovým olejem, polohrubou moukou, mlékem a vytvořte homogenní těstíčko.
Jím pak přelijte připravenou zeleninu v zapékací míse a pečlivě promíchejte. Nakonec směs dejte péct do předehřáté trouby na cca 30 minut při teplotě 180 °C.
Servírování zeleninového koláče
Upečený zeleninový koláč vyjměte z trouby a po mírném zchladnutí podávejte. Hodit se k němu budou jakékoliv studené omáčky a dipy. Přejeme vám dobrou chuť.
Tip pro milovníky masa a uzenin
Pokud se neobejdete bez masa v pokrmech, určitě můžete do těsta se zeleninou zakomponovat třeba nahrubo nastrouhanou libovou šunku anebo třeba na kostičky pokrájené uzené maso a oblíbenou klobásu. Hodit se bude třeba i uzené kuřecí.