Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Slané palačinky se sýrem

4,6
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 10 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Slané palačinky se sýrem - postup přípravy

Palačinky jsou rychlé, chutné a jemné. Proto se staly jednou z nejoblíbenějších snídaní po celém světě. Jejich recept je v podstatě neuvěřitelně jednoduchý, přesto, nebo právě proto, si jej každý tak trochu přizpůsobuje po svém. Přestože bývá zvykem připravovat palačinky prakticky výhradně nasladko, rozhodli jsme se dnes tento zažitý stereotyp změnit a přinášíme vám recept na slané palačinky se sýrem a zelenými bylinkami. Uvidíte, že vám tahle změna moc zachutná a budete dumat o tom, proč jste na to nepřišli už dříve.

Ingredience pro:
2 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Do hluboké misky rozklepněte dvě vajíčka a elektrickým šlehačem je vyšlehejte do pěny. Přidejte také sůl a cukr a šlehejte dále, dokud nezískáte hustou pěnivou konzistenci.




Přilijte pak k rozšlehaným vajíčkům jednu a půl skleničky teplého mléka, přisypejte také lžičku prášku do pečiva a za stálého míchání přisypávejte postupně mouku a chvíli šlehejte tak, aby se všechny suroviny spojily a v těstě nezůstaly moučné hrudky.

A teď přijde to kouzlo. Svůj oblíbený sýr, může to být gouda, eidam, leerdammer nebo jiný tvrdý sýr, nastrouhejte na hrubém struhadle a svazek bylinek nasekejte najemno. Tyto dvě suroviny přidejte do těsta a nakonec ještě přidejte polévkovou lžíci oleje a znovu mixérem na nejnižší rychlost promíchejte.


Na kamnech si rozpalte pánev s trochou oleje. Když je opravdu horká, nalijte na ni trochu těsta tak, aby pokrylo celý povrch pánvičky a snižte teplotu, aby se palačinky nepřipalovaly. Nám se ale vždy ta první připeče, tak si z toho nedělejte hlavu.

Osmažte palačinku z jedné strany dozlatova a zároveň by měl ztuhnout i její povrch. Pak placku na pánvi otočte a osmažte i z druhé strany, aby byla krásně zlatavá. Takto připravte všechny palačinky a ještě teplé podávejte.

Můžete je při podávání doplnit kopečkem zakysané smetany, případně kečupu nebo česnekové pasty.

Dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů