Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Víte, jak správně umýt jahody? A proč byste je měli ponořit do slané vody?

Víte, jak správně umýt jahody? A proč byste je měli ponořit do slané vody? - postup přípravy

Můžete si myslet, že děláme z komára velblouda. O tom, že je hygiena důležitá, ale určitě polemizovat nemusíme. To je prostý fakt. Ze záhonku se na ovoce dostane spousta nečistot, bakterií a různých patogenů, ale pokud navíc jahody kupujete v obchodě, jsou navíc plné nejrůznějších postřiků, pesticidů, fungicidů a různých jiných chemikálií, které je záhodno z jahod před jídlem odstranit. A to někdy není tak snadné, jak by se mohlo zprvu zdát.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Existuje několik metod, jak nechtěné látky a nečistoty z krásných rudých plodů raného léta odstranit. Jsou také různě účinné, a proto si můžete zvolit tu pravou podle toho, zda si pěstujete jahody vlastní, a tudíž máte plnou kontrolu nad tím, zda a jaké postřiky a jiná ošetření na ně používáte, anebo nakupujete od důvěryhodných farmářů či přímo, dá se říci, anonymní ovoce ze supermarketu. Níže uvádíme tři metody čištění jahod, které je dobré znát.




Metoda 1 – jedlá soda

Jedlá soda je zkrátka nesmrtelná klasika. Kromě čištění všeho možného v domácnosti, uplatní se skvěle i při mytí ovoce, včetně jahod.

Připravte si roztok jedlé sody s vodou. Na 1 litr vody budete potřebovat 10 gramů jedlé sody. Zamíchejte, aby se prášek ve vodě rozpustil a pak do roztoku ponořte jahody po dobu 10 minut. Po uplynutí této doby slijte ovoce přes sítko a důkladně propláchněte pitnou vodou.

Metoda 2 – jahodové skotské střiky

Střídání horké a studené vody je užitečné nejenom v podivuhodných zákoutích psychiatrické léčby, ale i pro důkladně očištění jahod.

Nejprve jahody opláchněte pod hojným množstvím tekoucí vody. Tím z ovoce odstraníte nánosy pylů, prachu a hrubých nečistot.

Poté jahody spařte, tedy jednoduše je zalijte vroucí vodou z konvice. Tento krok vede ke zničení veškerých možných patogenů, jako jsou například bakterie E.coli, které se mohou v jahodách vyskytovat, pokud jsou hnojeny zvířecím hnojem.

Nakonec ovoce ponořte na 5 až 15 minut do studené vody, což vám pomůže dokonale se zbavit různých pesticidů a chemikálií, které jsou používané při pěstování.

Tato metoda nemá žádný vliv na výslednou chuť jahod.

Metoda 3 – slaný roztok

Nedávno se na internetu vyrojila spousta videí a zpráv o tom, že pokud ponoříte jahody do slané vody, začnou z nich vyplavávat červi. Mnoho lidí začalo tyto informace ověřovat na vlastní pěst a bohužel došli ke stejnému závěru. Odborníci však upozorňují na to, že výskyt malých larev v jahodách je zcela normální a běžný a nijak lidem neškodí.

Přesto však, pokud se jich chcete zbavit, přidejte do lavoru s vodou půl lžičky kuchyňské soli, nechte ji rozpustit a ponořte do roztoku jahody asi na půl hodiny. Pak ovoce opláchněte pod tekoucí vodou.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů