Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Hovězí maso v kapustě

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 120 minut

Hovězí maso v kapustě - postup přípravy

Šťavnaté, vydatné a vyvážené večeře z jednoho hrnce jsou důležitou součástí kulinářské výbavy každého domácího kuchaře a kuchařky. Dnes vám představíme jednoduchý recept na velmi chutné a vydatné dušené hovězí maso s kapustou a slaninou, které je jednoduše báječné a přitom úplně jednoduché a na přípravu nenáročné. Vyrobit tento pokrm zvládnou i naprostí začátečníci a jeho příprava nebude mrzet ani ty, kteří vaří jen sami pro sebe.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Cibuli oloupejte a nakrájejte na jemné kostičky. Hovězí maso umyjte, osušte a nakrájejte na menší kostky zhruba 3 centimetry velké. Na malé kostičky nakrájejte také gazdovskou a uzenou slaninu – ale nemíchejte je spolu.




Z kapusty oloupejte svrchní listy, zbytek hlávky umyjte, osušte a nakrájejte na hrubé proužky. Stroužky česneku očistěte. Při porcování kapusty si odložte stranou mladé žluté lístky ze srdíčka hlávky.

Na kamna postavte hrnec a vhoďte na něj gazdovskou slaninu. Postavte na kamna a zahřívejte, až se slanina začne škvařit a pouštět sádlo. Když jsou kostičky slaniny zlatavé a křupavé, přisypejte k nim najemno nasekanou cibuli a nechte ji zesklovatět.

Pak přidejte kostky hovězího masa, osolte a opepřete a opečte ho ze všech stran dozlatova. Zaprašte obsah hrnce hladkou moukou a rychle míchejte, abyste vytvořili zlatavou zásmažku. Když je mouka osmažená, podlijte všechno vývarem, přiklopte pokličkou a duste tak dlouho, až je maso téměř měkké.

V tu chvíli přidejte do hrnce nahrubo nakrájenou kapustu. Prolisujte do hrnce očištěné stroužky česneku, promíchejte, dochuťte ještě solí, pepřem a případně svým oblíbeným kořením a nechte dovařit (tentokrát už bez pokličky, aby kapusta a maso úplně změkly).

Na kamnech rozpalte suchou pánev a vhoďte na ni kostičky pokrájené uzené slaniny (nejlépe domácí) a nechte ji uškvařit dokřupava. Výpekem z ní i škvarečky pak polijte směs masa s kapustou a podávejte spolu s vařenými brambory či bramborovým knedlíkem.

Mladé lístky z kapustového srdíčka, která jste si předtím odložili stranou, nasekejte najemno, vhoďte je do misky, přidejte najemno nasekaný česnek a dochuťte solí a bílým pepřem. Všechno dobře promíchejte a posypejte touto směsí naservírovanou porci na talíři.

Dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů