Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí polévkové koření

3,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 240 minut

Domácí polévkové koření - postup přípravy

Nejrůznější kořenicí směsi typu Podravka se řadí k nejprodávanějším artiklům a nejedna domácí kuchařka či kuchař se bez nich nedovedou obejít. Nyní si ale takovou směs můžete připravit sami podle receptu, který s námi sdílela paní Aneta Vagalová.

Ingredience pro:
1 dávka
+ -

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Nastrouhejte na hrubém struhadlem nebo v kuchyňském robotu mrkev, petržel, celer a pórek, případně cibuli, česnek či další oblíbené druhy zeleniny. Pokud chcete, můžete je semlít mlýnkem na maso. Směs poté smíchejte s nadrobno nasekaným, anebo sušeným libečkem, celerovou a petrželovou natí (anebo, pokud máte jen sušené, přidejte je až později).

2. KROK

Rozemletou směs zeleniny rozprostřete na plech a vložte je do trouby rozehřáté na teplotu kolem 60 až 70°C a nechte ji zcela vysušit, což by mělo trvat asi 4 hodiny. Můžete rovněž použít sušičku, patra v ní ale musíte vyložit buďto pečicím papírem (ten ale zpomaluje proces sušení), anebo netkanou textilií, aby drobné kousíčky nepropadávaly dolů.

3. KROK

Po usušení zeleninu ještě jednou promixujte, aby měla jemnější strukturu. V této fázi můžete přidat také mleté koření, jako je bobkový list, muškátový oříšek či nové koření, případně i sůl, kurkumu atd.

4. KROK

Hotovou kořenicí směs uzavřete do čisté, sterilizované a důkladně vysušené uzavíratelné sklenice a používejte ji k dochucení polévek či omáček. Z uvedeného množství surovin bez volitelných možností získáte zhruba 230 gramů sušené směsi.

5. KROK

Pokud se vám recept líbil, více podobných najdete v naší FB skupině Nejlepší recepty na polévky.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů