Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Jahodový džem ze tří surovin

3,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 25 minut

Jahodový džem ze tří surovin - postup přípravy

Jahod už jsou plné záhonky a možná uvažujete nad tím, jak je zachovat i po zbytek roku. Není nic snazšího, než si připravit jahodový džem! Pokud jste začátečník a obáváte se, že přípravu ovocné zavařeniny nezvládnete, pak pro vás máme dobrou zprávu. Přinášíme vám jednoduchý návod, který vás krok za krokem přípravou provede. A nemůžete nic zkazit!

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka:

Jahody důkladně umyjte a nechte je okapat a trochu oschnout v cedníku. Poté odstraňte stopky, případně odkrájejte poškozené části a nakrájejte jahody na menší kousky.




Polovinu z celkového množství pokrájených jahod vložte do hrnce a tyčovým mixérem je rozmixujte na hladké pyré. Přidejte cukr a zamíchejte, aby se rovnoměrně rozptýlil v celém objemu jahodové hmoty. Pak přisypejte nerozmixované kousky jahod a znovu zamíchejte.

Hrnec s jahodami postavte na kamna a na mírném ohni zahřívejte tak dlouho, dokud se nerozpustí všechen cukr. Pak zvyšte teplotu na střední úroveň a odeberte pěnu, která se začne hromadit na povrchu.

Džem vařte tak dlouho, dokud nezhoustne a nezíská temně červenou barvu a lesklou strukturu. Čas od času během vaření promíchejte (spíše častěji).


Zda jste dosáhli požadované konzistence, zjistíte tak, že kápnete kapku jahodové hmoty na studený talíř, který pak postavte kolmo k zemi. Pokud bude džem rychle stékat dolů, je třeba ho ještě svařit. Pokud je hustý a stéká zvolna nebo téměř vůbec, máte hotovo.

Minutu předtím, než odstavíte zavařeninu z kamen, do ní přidejte citronovou šťávu a promíchejte.

Hotový džem přelijte do důkladně vyčištěných a sterilizovaných zavařovacích sklenic a pevně je uzavřete vyčištěnými a sterilizovanými víčky. Sklenice pak otočte dnem vzhůru a zakryjte je několika ručníky či dekou a nechte je pozvolna chladnout, což může trvat přes noc i déle.

Když jsou sklenice se zavařeninou vychladlé na pokojovou teplotu, uskladněte je do temna a chladu, tedy nejlépe do studeného sklepa, spíže, případně do ledničky.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů