Smažený květák v pikantní krustě - postup přípravy
Smažený květák připravený v klasickém trojobalu jistě znáte. Skvělý však bude i ten, který obalíte v kořeněné mouce. Dopřát si ho můžete třeba k obědu s vařeným bramborem a domácí tatarskou omáčkou!
Ingredience
Nejprve si omyjte květák a posléze ho nakrájejte na silnější plátky (steaky). Ty pak vložte do hluboké pánve s trochou vody a spařte do poloměkka pod poklicí na středním plamenu. Následně květák vyjměte a nechte okapat.
Příprava kořeněné mouky a obalování květáku
Nyní si k ruce vezměte mísu a v ní smíchejte hladkou mouku spolu s mletou sladkou paprikou, mletou kurkumou, sušeným tymiánem, chilli kořením, solí a mletým pepřem. V jiné misce si vyšlehejte vejce spolu s mlékem a trochou soli.
Dále začněte obalovat plátky květáku. Nejprve začněte ve vejcích a pak pokračujte v mouce. Postup ještě jednou zopakujte, abyste vytvořili pevný obal.
Smažení květáku a jeho servírování
Obalený květák následně smažte v rozpáleném slunečnicovém nebo jiném oleji dozlatova z obou stran. Pak je podávejte buď s vařenými brambory omaštěnými máslem či s těmi pečenými.
Hodit se bude k pokrmu i bramborová kaše a studené omáčky různého typu. Přejeme vám dobré chutnání.
Tip na dipy ke květáku
K smaženému květáku se budou hodit i skvělé domácí dipy, jako třeba ten ze zakysané smetany a lisovaného česneku. Chutnat vám bude rovněž domácí tatarka, kterou snadno připravíte z majonézy a strouhaných kyselých okurek.