Zdravý dort bez mouky a cukru - postup přípravy
Dezerty a dorty nejsou moc zdravé a proto se jim řada lidí vyhýbá. Fakt je ale takový, že často stačí jenom myslet na správnou přípravu. A znát recepty, u kterých není potřeba ani mouka, ani cukr. Takový dezert je následně nejenom zdravý, ale je překvapivě i chutný. Tento navíc zaujme ještě jedním benefitem. Není složitý na přípravu.
Těsto
Poleva
I když nebude použito klasické těsto, začíná se podobně. Základem, který vznikne rozmixováním několika banánů. Ty se vloží do mixéru a vytvoří se z nich jemná kaše. K té se následně přidá melasa nebo med. Nezapomene se na jogurt a dále kokos, který dokáže nahradit mouku. Postupně se do mixéru přidávají i další ingredience, nezbytné pro správnou chuť i konzistenci.
Když je v mixéru vše potřebné, opět se zapne, aby vznikla požadovaná hmota. Jediné, co ještě zbývá, jsou vejce. Ty se rozšlehají zvlášť v míse. Když mají potřebnou konzistenci, přidává se do nich obsah mixéru a vše se spojí.
Když je těsto hotové, přichází čas na vymazání formy. Ideální je skleněná, kterou důkladně vymažeme máslem. To zlepší chuť dortu a také napomůže tomu, aby se dezert nepřipaloval. Když je forma vymazaná, stačí nalít těsto a rozetřít ho důkladně do okrajů, aby bylo všude stejně vysoké. Poté ho vložte do trouby rozehřáté na teplotu 180 stupňů Celsia a pečte asi 30 minut.
Takto nachystaný základ se už jenom polije čokoládou. Tu stačí rozpustit a zjemnit mlékem. Takto vytvořenou tekutou směs nalijte na těsto a pomocí párátka do něho udělejte několik děr.
Nechte pár desítek minut odstát a následně je dort bez mouky, cukru a oleje připravený k servírování. Stačí ho nakrájet a podávat jenom tak, nebo ho lze doplnit například šlehačkou, nebo čerstvým ovocem.