Těstoviny v omáčce z rajčat a vajíček - postup přípravy
Abyste si připravili chutnou a sytou večeři, nemusíte být zrovna Master Chef. Pokud máte hlad či přemýšlíte o novém a neotřelém receptu, poradíme vám ten nejzákladnější a nejjednodušší recept, který jste kdy měli tu čest vařit. Hlavní roli v něm hraje rajčatová pasta, vajíčka a těstoviny. A to je vlastně téměř vše. Jste zvědaví?
Základ
Omáčka
Do hrnce nalijte jeden a půl litru vody (je to asi 7 sklenic), postavte ho na kamna a vodu přiveďte k varu. Když začne divoce bublat, přisypejte do ní sůl a přikápněte lžíci olivového oleje. Poté do vody vsypte těstoviny. Znovu přiveďte k varu a nechte vřít asi 10 minut, dokud těstoviny nebudou al dente.
Na kamnech rozehřejte pánev, na kterou přidejte tři až čtyři lžíce olivového oleje a v něm rozpusťte asi jednu polévkovou lžíci másla. Promíchejte a přiveďte k varu. Do horkého oleje přidejte jednu lžíci rajčatové pasty a půl lžíce paprikové pasty.
Promíchejte a vařte, dokud se všechny přísady nerozpustí a nespojí se s olejovou substancí. V tu chvíli pak přidejte do pánve i po jedné lžičce sušeného tymiánu, celého či drceného kmínu a mletého černého pepře. Pokud chcete, můžete směs ještě lehce osolit.
Všechny ingredience v pánvi důkladně promíchejte a chvilku zahřívejte, dokud se nepropojí a nezačnou na pánvi krásně vonět. V tu chvíli vyklepněte čtyři vajíčka a přidejte je do pánve s rajčaty. Když začne bílek tuhnout, protrhněte žloutky a jemně je promíchejte s omáčkou a postupně vše promíchejte do hrudkovité konzistence.
Když je omáčka hotová, nasypejte do pánve uvařené těstoviny a promíchejte je s omáčkou.
Podávejte spolu s kopečkem zakysané smetany a posypané čerstvě nasekanou petrželovou natí.
Dobrou chuť.