Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Kakaová roláda s krémem z mascarpone a bílé čokolády

4,6
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 60 minut
čas vaření Vaření: 12 minut

Kakaová roláda s krémem z mascarpone a bílé čokolády - postup přípravy

Velmi pohledná a docela snadná roláda z jemného piškotového těsta s krémem z mascarpone a bílé čokolády vám bude moc chutnat. O recept se s námi podělila paní Tereza Koubková.

Ingredience pro:
1 porce

Na těsto

Na těsto

Na dohotovení

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Vyklepněte čtyři vajíčka (pokud máte velmi malá vejce, přidejte raději jedno navíc) a oddělte bílky od žloutků. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Žloutky vyšlehejte s cukrem do bělavé pěny, v průběhu šlehání k nim přilijte podle chuti trochu rumu. K vyšlehaným žloutkům prosejte hladkou mouku s kakaovým práškem a promíchejte dohladka. Nakonec do této směsi jemně vmíchejte vyšlehaný bílkový sníh. Tuto směs rozetřete na plech pokrytý pečicím papírem a vložte do trouby rozehřáté na teplotu 175 °C péct asi 10 až 12 minut, dokud na povrchu jemně nezrůžoví.

2. KROK

Zatímco se těsto peče, připravte si krém. Mascarpone vyklopte do misky, přilijte plnotučnou smetanu a obojí vyšlehejte do napěněného krému. V průběhu šlehání přisypávejte po částech také cukr. Bílou čokoládu rozpusťte ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě a zapracujte ji do smetanového krému spolu s trochou vanilkové pasty.

3. KROK

Upečené těsto stáhněte z plechu, opatrně z něj sloupněte pečicí papír a s pomocí nového jej stočte do roličky. Takto nechte těsto zvolna vychladnout. Poté roličku znovu rozprostřete, vnitřní plochu rolády potřete nejprve ovocným džemem a poté asi dvěma třetinami připraveného smetanového krému a znovu ji stočte do rolády. Zabalte ji do pečicího papíru, zajistěte konce, aby se nerozbalovala, a nechte ji v lednici 1 až 2 hodiny vychladit a ztuhnout.

4. KROK

Hotovou roládu rozbalte z papíru a její povrch potřete zbylou třetinou smetanového krému. Ve vodní lázni rozpusťte tmavou čokoládu a přilijte k ní smetanu. Míchejte obě ingredience, dokud nezískáte hladkou a lesklou polevu. Tu naplňte do zdobicího sáčku a postříkejte s ní povrch celé rolády ozdobnými cákanci. Navrch nasypejte cukrářské zdobení nebo rozdrcené ořechy a vraťte dort zpátky do lednice nejlépe přes noc vychladit a proležet. Pak už jen nakrájejte na kousky a podávejte.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů