Nadýchaný koláč ze smetanového těsta s čerstvým ovocem - postup přípravy
Jemné, vláčné a nadýchané těsto ze zakysané smetany a sladké čerstvé ovoce na povrchu, to je ta největší dobrota, kterou si doma můžete připravit. Koláč je univerzální, k jeho výrobě se hodí kterýkoliv druh ovoce a výsledek bude vždy perfektní. Nebojte se proto zaexperimentovat. Jeho příprava navíc není nijak složitá, naopak je velmi rychlá, a proto se hodí jako pohoštění pro nečekanou návštěvu, anebo jen tak, když vás honí mlsná.
Ingredience
Do misky vyklepněte dvě vajíčka, přidejte cukr, špetku soli a zakysanou smetanu a vše špachtlí utřete dohromady do jednolité hmoty.
V jiné misce smíchejte hladkou mouku, kterou prosejte přes jemné sítko, přidejte prášek do pečiva a vanilkový cukr a tuto směs pak po částech zapracujte do vajíčkové směsi.
Připravte si kulatou dortovou formu o průměru kolem 25 centimetrů a vyložte ji pečicím papírem (anebo vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou). Do formy vlijte hotové těsto, urovnejte ho do roviny.
Vybrané ovoce důkladně umyjte pod tekoucí vodou. Nechte ho okapat, dobře ho osušte od přebytečné vody papírovými utěrkami (každá kapka vody navíc může narušit soudržnost těsta a z koláče by pak nebylo nic) a nakrájejte ho na malé kousky. Ty pak navršte na těsto ve formě.
Vložte formu s dortem do trouby vyhřáté na 180 °C péct po dobu kolem 40 minut. (Zda je těsto propečené, zkontrolujte zapíchnutou špejlí. Pokud je po vytažení suchá a beze zbytků těsta, je koláč hotový. Jestliže na špejli ulpívají kousky těsta, je třeba jej ještě chvíli dopéct.)
Hotový ovocný koláč vyjměte z trouby, nechte úplně vychladnout, vyjměte ho z formy a povrch zasypejte podle chuti moučkovým cukrem.
Dobrou chuť.