Česnekový chléb se sýrem a medovo-rajčatovým dipem - postup přípravy
Dnes budeme péct podle korejského receptu báječný česnekový chléb doplněný o sýr a medový dip. Je to docela neobvyklá dobrota, která ale rozhodně stojí za vyzkoušení. Postup není nijak obtížný a i suroviny máte nejspíš většinou už dávno doma ve spíži. Proto na nic nečekejte, rozpalte troubu a tuhle dobrotu si připravte. Je moc fajn!
Chlebové těsto
Česnekové máslo
Na posypání
Medovo-rajčatová omáčka
Do hluboké mísy nasypejte sušené droždí, přidejte cukr a zalijte 120 ml teplé (ale ne horké) vody. Promíchejte do jednolité směsi. K té pak přisypejte chlebovou mouku a půl lžičky soli a špachtlí smíchejte na drobivou směs. Pak špachtli odložte a rukama uhněťte pevné a soudržné těsto. K tomu pak přilijte dvě lžíce olivového oleje a zapracujte ho do těsta.
Když je těsto dostatečně hladké a přestane se lepit na ruce i stěny mísy, utvořte z něho kulatý bochánek, vložte ho do mísy a zakryjte ji přilnavou potravinářskou fólií. Nechte těsto stát při pokojové teplotě asi 40 minut, dokud nevykyne a nezvětší svůj objem.
Zatímco těsto kyne, připravte si česnekové máslo. Rozpusťte asi 2 lžíce (20 gramů) másla, přidejte jednu lžíci smetanového sýra při pokojové teplotě půl polévkové lžíce prolisovaného česneku. Všechny přísady smíchejte do hladké směsi.
Vraťte se zpět k vykynutému těstu. Odkryjte mísu a prstem píchněte doprostřed nabobtnalého bochánku. Když vypustí vzduch, vyjměte ho z mísy, lehce ho prohněťte a rozdělte ho na dvě části.
Jednu polovinu těsta odložte stranou a druhou rukama prohněťte na pracovní ploše tak, že budete překládat strany směrem ke středu. Vytvarujte z těsta kulatý bochníček, lehce ho posypejte moukou a válečkem vyválejte na tenkou obdélníkovou placku. Tu vložte na plech vyložený pečicím papírem.
Vařečkou naberte polovinu česnekového másla a rovnoměrně jím potřete celou plochu těsta.
Na vrstvu másla nasypejte strouhanou mozzarellu a parmazán a najemno nasekané čerstvé či sušené oregano a/nebo petrželku.
Vložte chléb do trouby vyhřáté na 210 °C a pečte ho po dobu 8 až 10 minut dozlatova. Hotový chlebík kráječem na pizzu rozkrájejte na úzké obdélníčkové porce a podávejte spolu s rajčatovou omáčkou smíchanou s medem.
Dobrou chuť.