Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Smažený bramborový šnek s balkánským sýrem a česnekem

4,2
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 60 minut
čas vaření Vaření: 35 minut

Smažený bramborový šnek s balkánským sýrem a česnekem - postup přípravy

Chutná snídaně či svačina na cesty z bramborového těsta s čerstvými bylinkami a balkánským sýrem nikdy nezklame. Je voňavá, lahodná a báječně přenosná. Pokud chcete udělat radost svým blízkým, anebo připravit neotřelé pohoštění na party či na posezení s přáteli, pak jsou tyto bramborové šneky přesně to, co hledáte.

Ingredience pro:
4 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Brambory oloupejte a v osolené vodě uvařte doměkka. Slijte, nechte vychladit a vložte do hluboké misky.




Balkánský sýr nakrájejte na malé proužky a přihoďte je do mísy k bramborám. Obojí pak drtičem rozmělněte na jednolitou vláčnou kaši.

Očistěte cibuli a nastrouhejte ji na jemném struhadle do misky k bramborové hmotě. Oloupejte dva stroužky česneku a prolisujte ho do směsi.

Do malé misky vyklepněte vajíčko, rozšlehejte ho vidličkou a přidejte ho do mísy k ostatním surovinám. Nakonec přilijte tři lžíce mléka, dochuťte solí a čerstvě mletým černým pepřem, na zahuštění přisypejte čtyři polévkové lžíce bramborového škrobu.

Zelenou petrželku umyjte a osušte a nasekejte ji najemno. Totéž udělejte se zelenou cibulkou a obojí přisypejte do mísy s ingrediencemi. Vařečkou pak všechno promíchejte a zadělejte hutné jednolité těsto.

Bramborovou hmotu naplňte do cukrářského sáčku a odstřihněte růžek.

Na kamnech rozehřejte pánev s vyšší vrstvou rostlinného oleje. Když je horký, ze zdobicího sáčku vytlačte do pánve bramborové těsto do tvaru spirály zhruba o pěti otáčkách (velikost šneků si můžete dle chuti přizpůsobit).

Smažte bramborové šneky z obou stran několik minut, dokud těsto neztuhne a nezezlátne a čas od času jimi na pánvičce pohněte, aby se nezačaly připalovat ke dnu.

Když jsou šneky ze všech stran zlatavé a propečené, vyjměte je z pánve a nechte na papírových utěrkách okapat od přebytečného oleje. Na pánev pak vytlačte další šneky a pokračujte ve smažení stejným způsobem i se zbytkem těsta.

(Druhá možnost je vytvořit šneky předem na čtverečky pečicího papíru a i s ním je pak vložit do horkého oleje, přičemž při otočení šneků pak papír stáhnete dolů. Je to sice pracnější o stříhání papíru, zato však máte jistotu, že se vám šneky povedou přesně takové, jaké chcete.)

Dobrou chuť.

Video postup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů