Snadná a rychlá cuketová polévka s krutony a parmazánem - postup přípravy
Naše rodina nepatří zrovna k býložravcům a zeleninové pokrmy u nás nejsou na denním pořádku. Zkusila jsem ale hrát vabank a připravila jsem k obědu tuhle báječnou polévku z cukety. A, světe, div se! Chutnala a chtěli přidat! Zkuste to doma také, úspěch je zaručen! Testováno na lidech :-)
Vývar
Cuketový základ
Na ozdobu
Cibuli oloupejte a nakrájejte ji na čtvrtky. Mrkev oškrábejte a nakrájejte ji na velké kusy. Plátek celeru rozkrájejte na čtvrtky a totéž udělejte i s oloupanými stroužky česneku.
Všechnu zeleninu vložte do hrnce, přidejte svazek petrželky i se stonky, přidejte trochu soli a vše zalijte vodou. Postavte na kamna, přiveďte k varu, stáhněte oheň na střední úroveň a vařte zeleninu asi 40 minut.
Zatímco se vývar vaří, oloupejte druhou cibuli a nakrájejte ji na jemné kostičky. Na kamnech rozehřejte pánev s trochou slunečnicového oleje, osmažte na něm dva prolisované stroužky česneku, a když se na pánvi rozvoní, přihoďte i pokrájenou cibuli a nechte zesklovatět.
Oloupejte tři až čtyři brambory a nakrájejte je na velmi jemné kostičky, které přihoďte do pánve k cibulce.
Cukety umyjte, zbavte je obou konců, rozkrojte je na poloviny a nakrájejte na půlkolečka (slupku loupat nemusíte). Když cibuli s bramborami orestujete do mírně zlatavé barvy, přihoďte do pánve také cuketu. Osolte, promíchejte, přiklopte pokličkou a vařte asi 10 nebo 15 minut. Poté přisypejte směs pepřů, promíchejte, zaklopte zpátky pokličku a vařte dalších 5 minut.
Bagetu rozkrojte podélně na poloviny, ty rozdělte na čtvrtky a nakrájejte na malé kostičky. Vsypte bagetu na plech vyložený pečicím papírem, zalijte je olivovým olejem, osolte a okořeňte uzenou paprikou a vložte na 10 minut do trouby vyhřáté na 200 °C.
Směs restovaných cuket, cibule a brambor vložte do velkého hrnce, zalijte scezeným vývarem a rozmixujte tyčovým mixérem.
Hotovou polévku nalijte do talířů, na povrch nasypejte několik pečených kostiček bagety a zasypejte strouhaným parmazánem.
Dobrou chuť.