Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Staročeská kysaná mléčná polévka s houbami

3,4
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 60 minut

Staročeská kysaná mléčná polévka s houbami - postup přípravy

V receptářích našich praprababiček se čas od času dají nalézt opravdové skvosty a unikáty, mezi něž se může směle řadit tato zvláštní kysaná mléčná polévka s houbami. O recept na ni se podělila paní Romana Važanská.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Do hrnce nalijte masový vývar a šťávu z kysaného zelí, směs jemně osolte, přidejte bobkový list, nové koření, očištěnou a nakrájenou kořenovou zeleninu a celou oloupanou cibuli. Vše na mírném ohni vařte asi 30 minut. Poté vyjměte bobkový list a nové koření a vše ostatní rozmixujte tyčovým mixérem dohladka.

2. KROK

Předem namočené houby slijte, jemně vymačkejte a přidejte je do polévky. Pokračujte ve vaření, dokud houby zcela nezměknou.

3. KROK

Vedle v pánvi rozehřejte trochu rostlinného oleje a opražte na něm hladkou mouku jemně dozlatova. Zalijte ji mlékem, dobře rozmíchejte a vzniklou jíšku za stálého míchání vlijte do polévky. Pokračujte ve vaření dalších 5 minut a čas od času polévku promíchejte, aby se jíška nezačala připalovat.

4. KROK

Nakonec do vroucí polévky vmíchejte rozšlehané vajíčko, přidejte kousek másla, podle chuti polévku dochuťte solí, pepřem a majoránkou, za stálého míchání ještě krátce povařte, odstavte z ohně a podávejte.

5. KROK

Pokud se vám recept líbil, více podobných od jeho autorky, paní Romany Važanské, najdete na jejích osobních webových stránkách Ruby Rom.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů