Jednoduchý recept na domácí chlebové placky pita - postup přípravy
Lze je naplnit masem či zeleninou s různými omáčkami a kořením. Nebo zkrátka použít jako alternativu obyčejného chleba. Pita je zkrátka neuvěřitelně variabilní, a navíc velmi chutná. Nespoléhejte se na proměnlivou kvalitu placek z obchodu a upečte si je doma sami. Je to snadné!
Ingredience
Do hluboké misky nalijte horkou vodu a rozpusťte v ní jednu čajovou lžičku soli. Do jiné misky prosejte přes jemné sítko hladkou mouku, abyste ji zbavili případných hrudek, a přilijte k ní osolenou horkou vodu. Přidejte rostlinný olej a promíchejte nejprve lžící a poté těsto hněťte rukama po dobu kolem jedné minuty. Výsledkem by mělo být celkem měkké, soudržné a nelepivé těsto. Zformujte z těsta kouli, vložte ji do igelitového sáčku a nechte 20 minut stát.
Pracovní plochu lehce posypejte hladkou moukou a vyklopte na ni odleželé těsto. Rukama ho trochu prohněťte a rozdělte ho na 8 stejně velkých kousků. Každý z nich by měl vážit něco kolem 80 gramů. Každý kousek zformujte do kuličky a zabalte do igelitového sáčku, aby těsto nevyschlo. Nechte je 10 minut odpočinout a pak je rozválejte na pláty o průměru kolem 15 centimetrů. Pokud by se lepilo na váleček, posypejte ho trochou hladké mouky, aby se nelepilo a nelámalo se. V opačném případě by nevytvořilo charakteristickou vnitřní kapsu. Z téhož důvodu by měla být placka vždycky kulatá.
Na kamnech rozehřejte pánev s trochou oleje. Když je horká, vložte na ni jednu těstovou placku a smažte ji tak dlouho, dokud nezhnědne. Pak placku otočte na druhou stranu a opět smažte dozlatova. Nakonec ji znovu otočte na původní stranu a všimněte si, že za 20 sekund se vytvoří velikou nafouklou bublinu. V tu chvíli pitu znovu otočte a opékejte dalších 20 až 30 sekund.