Slavnostní vepřová pečeně plněná rajčaty a sýrem - postup přípravy
Pořádný kus masa proložený šťavnatými rajčaty a báječně voňavým sýrem. Taková je pečeně, kterou se vám dnes chystáme představit. Je to nejchutnější recept na maso, který jste dosud vyzkoušeli. A to si neděláme legraci!
Ingredience
Do hluboké mísy nalijte tři polévkové lžíce rostlinného oleje. Přidejte stejné množství sójové omáčky a zrnité francouzské hořčice, jednu čajovou lžičku čerstvě mletého černého pepře, koření na maso a podle chuti sůl. Vše důkladně promíchejte a nechte chvilku stát, aby se koření v oleji rozleželo.
Vepřovou pečeni v celku položte tukovou vrstvou dolů a ostrým nožem vytvořte zářezy po celé délce masového špalíčku v rozestupech kolem 1,5 centimetru, jako byste krájeli plátky, které ale nechte na spodní straně spojené. Z obou stran posypejte pečeni solí a rukama ji do něj důkladně vetřete a nevynechejte ani prostor uvnitř zářezů. Otočte maso řezy navrch, nalijte na něj kořenící směs a potřete s ní celý povrch masa, opět včetně zářezů. Vložte maso do zapékací misky, přelijte případným zbytkem kořeněného oleje, zakryjte přilnavou fólií a nechte v chladu 2 hodiny odležet a marinovat.
Oloupejte 6 až 8 stroužků česneku a nakrájejte je na tenké plátky. Pokud máte sýr v celku, i ten rozkrájejte na plátky. Omyjte rajčata, osušte je a nakrájejte je na slabá kolečka. Po dvou hodinách marinování vyjměte maso z mísy a položte ho na velký kus alobalu. Do jednotlivých zářezů vyskládejte plátky česneku, kolečka rajčat a plátky sýra. Měli byste úplně zaplnit všechny zářezy na mase. Zabalte pečeni do alobalu, uzavřete ho a párátkem propíchejte po celé ploše několik otvorů.
Vložte maso zpátky do pekáčku a pošlete na 1,5 hodiny do trouby vyhřáté na 180 °C. Po uplynutí této doby maso rozbalte z hliníkové fólie a dejte na 20 minut dopéct, aby získalo na povrchu zlatavou kůrčičku. Hotové maso ještě čerstvé podávejte třeba s bramborovými hranolky a zeleninovou oblohou.