Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Snadný a rychlý domácí bílý chléb za 10 minut

4,4
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 60 minut
čas vaření Vaření: 25 minut

Snadný a rychlý domácí bílý chléb za 10 minut - postup přípravy

Pečivo z obchodu už se u vás doma nikdy neukáže. Přinášíme vám geniální recept na nadýchaný a vláčný domácí bílý chléb, který chutná prostě skvostně, a přitom je dost snadný a rychlý na to, abyste ho mohli připravovat každý den.

Ingredience pro:
2 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka:
1. KROK

Připravte si hlubokou mísu, do které prosejte asi 600 gramů hladké mouky. Přidejte dvě polévkové lžíce cukru, dvě zarovnané čajové lžičky soli a lžíci sušeného droždí. Vše zalijte mlékem, které musí být teplé, ale nikoliv horké. Přikápněte čtyři polévkové lžíce rostlinného oleje a ručně všechny ingredience zpracujte na těsto.

2. KROK

Během hnětení do těsta můžete přidat trochu mouky, aby získalo tu správnou konzistenci. Když začne těsto držet pohromadě, posypejte pracovní plochu trochou hladké mouky, vyklopte na ni těsto a pokračujte ve hnětení tak dlouho, dokud nezískáte soudržné, měkké a pružné těsto, které se nebude rozpadat a nebude lepit. Zformujte z těsta kouli, rozdělte ji na dvě poloviny a obě znovu dobře propracujte. Díky tomu získáte materiál pro přípravu dvou šišek chleba. Těsto můžete snadno uchovat do druhého dne, abyste mohli nazítří upéct zase voňavý a čerstvý.

3. KROK

Polovinu těsta ještě jednou důkladně rozhněťte a zformujte do kuličky. Prsty ji roztáhněte do placky a válečkem ji rozválejte do tenkého oválu, který od špičky srolujte do rohlíku. Nechte na konci asi 10 centimetrů volného těsta, které rozkrájejte kráječem na pizzu na asi centimetrové proužky, které zabalte okolo rohlíku. Hotovou šišku vložte na plech vyložený pečicím papírem, zakryjte ho čistou bavlněnou utěrkou a nechte 30 minut odpočívat a kynout.

4. KROK

V mističce rozšlehejte jedno vajíčko. Po třiceti minutách odkryjte utěrku z bochníčku a celý jeho povrch potřete rozšlehaným vajíčkem. Pak vložte plech do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte chléb 25 minut, dokud nezíská krásně zlatavou kůrčičku. Hotové pečivo nechte zchladnout a podávejte. 

5. KROK

Video postup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů