Báječné řezy s mákem, smetanou a kandovaným ovocem - postup přípravy
Krásné a lahodné řezy bez mouky, zato s pořádnou dávkou smetany, másla a tvarohu. To je náš dnešní recept, který se neztratí na žádném slavnostním stole, který nádherně ozdobí a všem vašim hostům velmi zachutná. Rozmyslete se, dáte jim recept, nebo si ho necháte pro sebe? :-)
Ingredience
Do hluboké mísy vložte tvaroh, přidejte k němu cukr, vanilkový cukr, dvě lžíce citrónové šťávy, plnotučnou smetanu a změklé máslo. Elektrickým šlehačem pak všechny ingredience vyšlehejte do hladké a jednolité konzistence, což vám zabere asi tak 5 minut času. Do výsledné kompozice přidejte bramborový škrob, promíchejte a poté zapracujte do hmoty jedno po druhém čtyři vajíčka, přičemž každé z nich velmi důkladně rozmíchejte ve hmotě, než přidáte další. Po zakomponování všech čtyř vajíček směs ještě dalších 5 až 10 minut míchejte. Výsledkem by měla být hladká, jemná, nadýchaná a krémovitá substance.
Do menší misky vložte maková zrníčka, přidejte k nim 3 až 5 lžic smetanového těsta a ručně dobře promíchejte, abyste získali hustou makovou hmotu. Do zbytku těsta ve velké míse přisypejte pomerančovou kůru a kousky kandovaného ovoce (čím bude barevnější, tím lepší bude výsledek) a míchejte 3 až 5 minut, aby se ovoce dostalo rovnoměrně do celé masy hmoty.
Připravte si zapékací misku s vyššími stěnami, kterou vyložte po celém obvodu pečicím papírem. Papír zevnitř vytřete máslem a na jeho dno rozetřete směs těsta s mákem a na něj nalijte těsto s kandovaným ovocem z velké mísy. Špachtlí nebo lžící ho rovnoměrně rozprostřete po celém povrchu, ale už nic nemíchejte, aby se vám nepokazily jednotlivé vrstvy.
Misku s těstem vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte koláč asi 40 minut. Zda je dostatečně upečené, vyzkoušejte zapíchnutou špejlí. Jestliže na ní zůstanou kousky těsta, ještě je třeba řezy dopéct. Pokud je čistá a suchá, máte hotovo a můžete koláč vyjmout z trouby. Poté ho nechte asi 30 minut zvolna vychladnout na pokojovou teplotu a před podáváním ho vložte asi na 1 hodinu do lednice vychladit.