Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Báječné řezy s mákem, smetanou a kandovaným ovocem

4,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 40 minut

Báječné řezy s mákem, smetanou a kandovaným ovocem - postup přípravy

Krásné a lahodné řezy bez mouky, zato s pořádnou dávkou smetany, másla a tvarohu. To je náš dnešní recept, který se neztratí na žádném slavnostním stole, který nádherně ozdobí a všem vašim hostům velmi zachutná. Rozmyslete se, dáte jim recept, nebo si ho necháte pro sebe? :-)

Ingredience pro:
10 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Do hluboké mísy vložte tvaroh, přidejte k němu cukr, vanilkový cukr, dvě lžíce citrónové šťávy, plnotučnou smetanu a změklé máslo. Elektrickým šlehačem pak všechny ingredience vyšlehejte do hladké a jednolité konzistence, což vám zabere asi tak 5 minut času. Do výsledné kompozice přidejte bramborový škrob, promíchejte a poté zapracujte do hmoty jedno po druhém čtyři vajíčka, přičemž každé z nich velmi důkladně rozmíchejte ve hmotě, než přidáte další. Po zakomponování všech čtyř vajíček směs ještě dalších 5 až 10 minut míchejte. Výsledkem by měla být hladká, jemná, nadýchaná a krémovitá substance.

2. KROK

Do menší misky vložte maková zrníčka, přidejte k nim 3 až 5 lžic smetanového těsta a ručně dobře promíchejte, abyste získali hustou makovou hmotu. Do zbytku těsta ve velké míse přisypejte pomerančovou kůru a kousky kandovaného ovoce (čím bude barevnější, tím lepší bude výsledek) a míchejte 3 až 5 minut, aby se ovoce dostalo rovnoměrně do celé masy hmoty.

3. KROK

Připravte si zapékací misku s vyššími stěnami, kterou vyložte po celém obvodu pečicím papírem. Papír zevnitř vytřete máslem a na jeho dno rozetřete směs těsta s mákem a na něj nalijte těsto s kandovaným ovocem z velké mísy. Špachtlí nebo lžící ho rovnoměrně rozprostřete po celém povrchu, ale už nic nemíchejte, aby se vám nepokazily jednotlivé vrstvy.

4. KROK

Misku s těstem vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte koláč asi 40 minut. Zda je dostatečně upečené, vyzkoušejte zapíchnutou špejlí. Jestliže na ní zůstanou kousky těsta, ještě je třeba řezy dopéct. Pokud je čistá a suchá, máte hotovo a můžete koláč vyjmout z trouby. Poté ho nechte asi 30 minut zvolna vychladnout na pokojovou teplotu a před podáváním ho vložte asi na 1 hodinu do lednice vychladit.

5. KROK

Nakonec povrch dortu zasypejte strouhaným kokosem, případně čokoládovými hoblinkami (anebo obojím), případně dozdobte nějakým pěkným cukrářským zdobením, rozkrájejte na menší kostky, vyrovnejte na krásný ozdobný tác a podávejte. 

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů