Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Rychlý medovník se zakysanou smetanou

3,6
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Rychlý medovník se zakysanou smetanou - postup přípravy

Upečte své rodině netradiční medovník se zakysanou smetanou, jehož příprava nebyla nikdy snazší. Podávat ho můžete samotný, s domácí šlehačkou nebo s rozvarem z lesního ovoce.

Ingredience pro:
1 kus
+ -

Medovníkové těsto

Krém ze zakysané smetany

Kuchařka
Kuchařka: Tereza Pěnicová
1. KROK

Máslo a med vložte do hrnce a směs rozpusťte na středním plameni. Poté přidejte jedlou sodu a  vařte ji 1–2 minuty nebo dokud směs nezíská zlatavou barvu.

2. KROK

Směs stáhněte z ohně a nechte ji vychladnout na pokojovou teplotu. Poté ji pečlivě promíchejte a odstraňte z ní bublinky.

3. KROK

Vejce se špetkou soli vyšlehejte do nadýchané hmoty a poté do ní postupně zašlehejte cukr. Jakmile se cukr rozpustí, pomalu do směsi zašlehejte medovou hmotu.

4. KROK

Do vyšlehané směsi postupně přisypávejte prosátou hladkou mouku. Opatrně a pomalu ji zapracujte metličkou. Poté těsto vylijte na plech o velikosti 42×32 cm vyložený pečicím papírem.

5. KROK

Plech vložte do předehřáté trouby a medovník pečte při teplotě 180 °C po dobu 15–20 minut. Před koncem pečení zapíchněte párátko doprostřed těsta. Pokud je párátko čisté, můžete pečení ukončit.

6. KROK

Medovník vyjměte z trouby a nechte ho lehce vychladnout. Obraťte ho a stáhněte z něj pečicí papír. Seřízněte okraje a dejte je stranou. Poté ho rozřízněte napůl a nakonec ho rozkrojte podélně.

7. KROK

Zakysanou smetanu pomocí plátýnka zbavte přebytečné vody a vyšlehejte ji do pěny. Moučkový cukr smíchejte s vanilkovým cukrem a postupně ho přisypávejte do vyšlehané smetany.

8. KROK

Hotový krém postupně nastřete na všechny pláty medovníku, včetně toho vrchního. Nakonec natřete krémem i boky.

9. KROK

Odřezané kraje vložte do mixéru a rozmixujte je najemno. Poté celý medovník pečlivě posypte tak, aby nešel vidět krém. Přendejte ho do lednice a nechte ho alespoň hodinu odležet.

10. KROK

Hotový medovník nakrájejte na kousky a servírujte ho. Můžete ho podávat samotný, se šlehačkou nebo s rozvarem z lesního ovoce.

11. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

12. KROK

Videopostup krok za krokem

13. KROK

Zdroj receptu: U nás chutná

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů