Aromatické pečené brambory s bylinkami a česnekem - postup přípravy
Brambory jsou oblíbená příloha k mnoha pokrmům. Obyčejně vařené jsou chutné. Pečené jsou ještě chutnější. A pečené s bylinkami jsou zkrátka to nejlepší, co můžete se žlutavými hlízami v kuchyni provést. Jakmile je jednou vyzkoušíte, už nikdy nebudete chtít žádné jiné. A nejen jako přílohu, určitě je budete rádi zobat i jen tak jako chutnou svačinku u televize.
Ingredience
Oloupejte brambory a nakrájejte je na malé kostky. V hrnci na kamnech přiveďte k varu vodu. Když začne bublat, vsypte do ní sůl, zamíchejte, aby se rozpustila a přidejte brambory, které vařte doměkka.
Mezitím, co se brambory vaří, nasekejte tři větvičky čerstvého rozmarýnu na jemné kousky. Tři stroužky česneku oloupejte a prolisujte. Na kamnech rozpalte pánev s olivovým olejem. Když je horký, vsypte do něj nasekaný rozmarýn a prolisovaný česnek. Za stálého míchání fritujte zeleninu, dokud kousky česneku nezezlátnou. Pak pánev odstavte z ohně a olej slijte do misky přes jemné sítko. Zbytky rostlin můžete vyhodit.
Když jsou brambory uvařené, slijte z nich vodu a nechte je chvilku zchladnout a odpařit zbytky vlhkosti. Pak brambory vsypte do mísy s aromatizovaným bylinkovým olejem a velmi dobře je promíchejte. Připravte plech vyložený pečicím papírem, vsypte na něj brambory, rozložte je tak, aby byly po celé ploše a nepřekrývaly se. Vložte plech do trouby, kterou jste nechali předehřát na 200 °C a pečte je zhruba po dobu 20 minut, dokud se na povrchu brambor nevytvoří krásná zlatavá kůrčička. V průběhu pečení brambory několikrát otočte na druhou stranu.
Když jsou brambory dopečené, s pomocí pečicího papíru je vsypte do hluboké mísy. Nasekejte najemno čerstvou petrželovou nať, zasypejte jí brambory a znovu dobře promíchejte. V tu chvíli jsou brambory hotové a můžete je podávat třeba jako přílohu k voňavému kuřecímu nebo hovězímu steaku.