Strouhaný pomerančový koláč s citronem - postup přípravy
Ať už chystáte rodinnou oslavu, nebo jen chcete upéct sladkou tečku po obědě, pomerančový strouhaný koláč nikdy nezklame. Je velmi snadný, krásný na pohled a chutná báječně.
Těsto
Náplň
Připravte si středně velkou mísu, ve které smíchejte prosátou mouku společně s kypřicím práškem do pečiv. Poté přidejte olej, moučkový cukr a zakysanou smetanu nebo bílý jogurt. Na závěr dodejte změklé máslo a celou směs tak dlouho hněťte rukama, dokud nevznikne hladké a pevné těsto.
To poté rozdělte na dvě části, tj. 1 třetina těsta a 2 třetiny těsta. Větší část poté vezměte a dejte do vymazané a vysypané formy, v níž ji rovnoměrně rozprostřete po dně a po stranách formy. Takto vytvarované těsto dejte na zhruba 30 minut do lednice.
Na náplň nejdříve nastrouhejte kůru z citronu a pomeranče a poté z tohoto ovoce oloupejte bílou část slupky. Ovoce je také důležité před samotným loupáním pečlivě omýt, nebo nejlépe, mít jej v BIO kvalitě. Jakmile je ovoce oloupané, odstraňte z něj semínka a poté jej nakrájejte na kousky.
Poté je dejte do mixéru a rozmixujte. Přidejte cukr, škrob a celou směs vlijte do kastrůlku, který postavte na sporák. Směs za stálého míchání přiveďte k varu a vařte do té doby, dokud z ní nevznikne hustá ovocná želatina. Tu nakonec sejměte ze sporáku a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
Vyjměte těsto z lednice a rovnoměrně ovocnou směs rozprostřete do formy. Zbylou třetinu těsta nastrouhejte na náplň. Takto připravenou formu poté vložte do trouby rozehřáté na 180 stupňů a pečte koláč zhruba 35 minut.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: What to Сook