Jednoduchý koláč na plech s jogurtovým krémem - postup přípravy
Tohle je jeden z těch receptů, které prostě musíte mít v zásobě. Proto vytáhněte kuchařské zápisníčky a tužky a zaznamenejte si ho. Je totiž tak jednoduchý, rychlý a levný, že ho můžete připravit prakticky kdykoliv, protože se skládá prakticky výhradně ze základních přísad, které máte vždycky doma. A kdyby vám došel bílý jogurt, vezměte jakýkoliv, který doma máte. Třeba ten jahodový nebo borůvkový, co vám zbyl od minule. Bude to super!
Těsto
Krém
Vyklepněte dvě vajíčka a oddělte bílky od žloutků. Bílky odložte stranou a žloutky vlijte do hluboké mísy. Přisypejte k nim cukr a metličkou míchejte tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí a nezískáte hustou a krémovitou pastu. K té pak přilijte 80 gramů rozpuštěného másla a pokračujte ve šlehání, dokud máslo do vajíčkové hmoty zcela a důkladně nezapracujete. Přes jemné struhátko pak do pečiva nastrouhejte citronovou kůru a vše dobře promíchejte.
Začněte po dílech přidávat ke hmotě také hladkou mouku, kterou postupně zapracujte do těsta. Když začne být míchání obtížné, vyměňte metličku za své vlastní ruce a hněťte těsto ručně. Když je soudržné a nelepivé, rozdělte ho na dvě poloviny, které zabalte do přilnavé fólie a odložte do ledničky na 30 minut vychladit.
Mezitím vlijte do jiné misky vaječné bílky a elektrickým šlehačem je šlehejte na plné obrátky asi tři minuty, dokud nezačnou houstnout. Pak přidejte ke směsi také jogurt a pokračujte ve šlehání. Přisypejte také cukr a tři polévkové lžíce hladké mouky a dále šlehejte, dokud nezískáte jednolitou směs.
Pekáček vytřete rostlinným olejem a vysypejte ho hladkou moukou. Vezměte jednu polovinu těsta a vmačkejte ji dovnitř tak, abyste pokryli celou plochu pekáče. Na těstový korpus navršte jogurtový krém a směs posypejte strouhanou druhou polovinou připraveného těsta. Vložte pekáč s buchtou do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte ji asi 35 minut, dokud její povrch krásně nezezlátne. Dopečenou buchtu nechte zchladnout, posypejte moučkovým cukrem a podávejte.