Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí dvoubarevný mřížkový koláč se sladkým tvarohovým pudinkem

4,2
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 40 minut

Domácí dvoubarevný mřížkový koláč se sladkým tvarohovým pudinkem - postup přípravy

Snadný, rychlý a levný hrnkový recept na dvoubarevný koláč, který je nadýchaný a vláčný, a navíc plněný báječným krémem z vanilkového pudinku a tvarohu je přesně ten druh dokonalého moučníku, který je třeba mít v záloze pro případ nečekané návštěvy či útoku chuti na sladké. Hotovo je za pár minut a výsledek je pohádkově lahodný!

Ingredience pro:
10 porcí

Těsto

Krém

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Nejprve připravte krém. Smíchejte trochu mléka v hrnku s pudinkovým práškem a dokonale obojí vyšlehejte vidličkou či malou metličkou do hladké směsi. Zbylé mléko nalijte do hrnce, přidejte 3 až 5 polévkových lžic cukru a jednu čajovou lžičku vanilkové esence nebo sáček vanilkového cukru. Vše důkladně rozmíchejte, postavte na kamna a za stálého míchání přiveďte k varu a vařte až do zhoustnutí. Pak odstavte pudink z kamen a nechte ho úplně vychladnout.

2. KROK

Do hluboké misky prosejte přes jemné sítko mouku s práškem do pečiva a třemi polévkovými lžícemi kakaa a vše promíchejte. Do jiné misky vyklepněte tři vajíčka, přidejte k nim cukr a elektrickým šlehačem je rozšlehejte do jemné, bělavé a napěněné konzistence. Přidejte k ní hrnek vlažné vody, stejné množství rostlinného oleje, promíchejte, a nakonec zapracujte moučnou směs. Vytvořte homogenní polotekuté těsto, které vlijte do plechu vyloženého pečicím papírem.

3. KROK

Tvaroh vyklopte do misky, přidejte podle chuti vanilkovou esenci či vanilkový cukr, přidejte jeden vaječný žloutek a trochu citrónové kůry. Vše promíchejte, a nakonec do směsi zapracujte vychladlý pudink. Výslednou směs přeneste do cukrářského sáčku se širší špičkou a vytvořte tímto krémem na povrchu tmavého těsta silnou světlou mřížku.

4. KROK

Plech s koláčem vložte do trouby předehřáté na teplotu 170 °C a pečte ho asi 40 minut. Zda je dostatečně propečený, zjistíte pomocí zapíchnutého párátka. Jestliže zůstane suché, je dopečeno. Pokud je vlhké s ulpívajícími kousky těsta, je třeba ho ještě dopéct. Když je hotový, nechte koláč vychladnout na mřížce, posypejte přes sítko moučkovým cukrem a podávejte.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů