Báječný pomerančový moučník jen ze 6 surovin - postup přípravy
Už jste někdy pekli pomerančový dort? Že ne? Tak nyní máte jedinečnou možnost tuto neodpustitelnou chybu napravit. Stačí vám k tomu jen minimum těch nejzákladnějších přísad, které beztak jistě máte doma a pouhé dva pomeranče. Pojďte do toho s námi. Jakmile zapnete troubu, máte už prakticky hotovo.
Ingredience
Do hluboké mísy vyklepněte dvě vajíčka, přidejte k nim cukr a metličkou obojí vyšlehejte do hladké a jednolité, jemně pěnivé konzistence. Do ní pak přilijte čtvrt hrnku rostlinného oleje a ostrouhejte kůru z jednoho celého pomeranče. Ostrouhaný pomeranč pak rozkrojte na poloviny, s pomocí odšťavňovače z něho vymačkejte šťávu a přilijte ji do mísy s přísadami. K odšťavňování můžete použít například některý z modelů zastoupených ve výběrů nejlepších odšťavňovačů dle odborných redaktorů.
Přes jemné sítko prosejte v několika krocích do směsi v míse mouku, kterou průběžně velmi dobře rozmíchávejte a zapracovávejte do hmoty. Nakonec přisypejte také jeden a půl balíčku prášku do pečiva, který nejlépe také prosejte přes sítko. Opět vše dobře zamíchejte. Výsledkem by mělo být polotekuté a jemné těsto.
Kulatou dortovou formu s odnímatelnými bočnicemi vyložte pečicím papírem, který ještě bohatě vytřete máslem a vysypejte mouku. Druhý pomeranč velmi dobře umyjte (neloupejte ho) a ostrým nožem rozkrájejte na velmi tenké plátky. Ty vyskládejte na dno dortové formy a zalijte je těstem z mísy. Vařečkou jeho povrch uhlaďte do roviny a vložte formu do trouby vyhřáté na 180 °C péct po dobu 45 minut.
Když je koláč dopečený, nechte ho vychladnout, opatrně ho otočte na talíř a sejměte nejprve kroužek formy a poté i dno. Povrch moučníku zasypejte přes jemné sítko trochou moučkového cukru, nakrájejte na porce a podávejte spolu se šálkem voňavého čaje nebo kávy.