Jemný koláč s jablkovou náplní ochucenou skořicí a hřebíčkem - postup přípravy
Vneste do svého života sladkost a vůni podzimu a upečte si báječně jemný, nadýchaný a lahodný koláč, který je plný jablkové náplně. Ta je provoněná hřebíčkem a skořicí a na svém jemně kořeněném dechu vás odnese do pohádkové říše podzimní fantazie.
Těsto
Náplň
Mouku prosejte přes jemné sítko do hluboké mísy spolu s práškem do pečiva. Přidejte špetku soli a promíchejte. K moučné směsi přidejte na kostky nakrájené studené máslo a velmi rychle prohněťte, nejlépe vidličkou nebo příborovým nožem, abyste získali drobivé těsto. Máslo během této práce nesmí začít tát! K drobence vyklepněte dvě vajíčka, přidejte cukr, vanilkový cukr a zakysanou smetanu a znovu rychle a svižně propracujte do vláčné, soudržné a nelepivé konzistence. Zabalte těsto do igelitové fólie a vložte ho na 20 minut do lednice vychladit a odpočinout.
Oloupejte jablka, rozkrojte je na poloviny a odstraňte z nich jadřince a stopky. Čistou dužninu nastrouhejte na hrubém struhadle, vložte je do cedníku, pocukrujte je, promíchejte a chvilku počkejte, než pustí šťávu. Tu co nejlépe vymačkejte (schovejte si ji na pití, je lahodná!) a vyklopte jablka do misky. Přidejte k nim mletou skořici a hřebíček a vše dobře promíchejte.
Odleželé těsto rozdělte na 2 stejně velké části a každou z nich rozválejte na obdélník o velikosti středně velkého plechu na pečení. Plech vyložte pečicím papírem a vložte do něj první plát těsta. Celý ho zakryjte připravenou jablkovou náplní a rovnoměrně ji rozmístěte po celém povrchu korpusu. Vrstvu jablek pak zakryjte druhým plátem těsta, jehož povrch po celé ploše rozpíchejte vidličkou, aby měla kudy z jablek během pečení unikat horká pára.