Zapečená kuřecí prsíčka s rajčaty, vejcem, česnekem a sýrem - postup přípravy
Řízek z kuřecích prsíček je velká klasika, která si ale přímo říká o různé druhy obměn a variací. Dnes vám přinášíme jednu z nich. Je to zapečený přírodní kuřecí řízek, který na povrchu zdobí neuvěřitelně aromatická směs rajčat, vařených vajíček, česneku a strouhaného sýra. Pokud hledáte nějaký zajímavý recept na chutný oběd nebo večeři, tenhle byste měli určitě vyzkoušet.
Ingredience
Kuřecí prsíčka umyjte pod proudem vody a osušte je papírovými utěrkami dosucha. Každé prsíčko podélně překrojte na dvě tenké poloviny, prsty je jemně naklepejte a z obou stran posypejte solí, mletým černým pepřem a červenou paprikou. Všechno koření pak rukama pečlivě vmasírujte do masa. Plátky pak vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem.
Na kamnech přiveďte k varu v hrnci trochu vody. Když začne bublat, vhoďte do ní tři vajíčka a vařte je 8 až 10 minut, aby žloutek uvnitř úplně ztuhl. Když jsou uvařená, slijte z nich vodu a nahraďte ji novou ledovou, aby vejce dříve zchladly. Jakmile jsou úplně studená, oloupejte skořápku a vajíčka nastrouhejte na hrubém struhadle do hluboké misky.
Očistěte dvě jarní zelené cibulky, případně namísto nich jednu velkou červenou cibuli a nakrájejte ji nadrobno. Petrželovou nať propláchněte vodou, osušte ji a nakrájejte najemno. Oloupejte dva stroužky česneku a prolisujte je lisem, anebo je nožem nasekejte na velmi jemné kousky. Můžete je také nastrouhat na jemném struhadle. Cibuli, petržel i česnek pak přidejte do mísy ke strouhaným vajíčkům. Přihoďte omytá a na jemné kostky nasekaná rajčata, hrst strouhaného sýra, a nakonec dvě až tři polévkové lžíce majonézy. Kompozici důkladně promíchejte a rozložte ji rovnoměrně na všechny plátky masa na plechu.
Vložte kuřecí řízky s náplní do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte je asi 30 minut, dokud maso nebude úplně hotové a sýr na povrchu se nerozteče a nezčervená do krásné zlatavé krusty. Pak kuře vyjměte z trouby, nechte mírně zchladnout a podávejte spolu s bramborovými hranolky či vařeným bramborem a čerstvým zeleninovým salátem.