Snadné domácí kynuté rohlíky z máslového těsta - postup přípravy
Domácí pečivo zažívá renesanci. Po celém století mechanizované výroby takřka všeho se začínáme vracet k poctivé rukodělné práci a zejména po období světové pandemie a dlouhodobém pobytu doma jsme si zažili si péct čerstvý chleba a rohlíky sami. Pokud jste ještě stále nenarazili na svůj oblíbený recept, poradíme vám jeden takový, který se jím může stát.
Ingredience
Do misky nalijte teplé mléko, rozdrobte do něho droždí a přidejte jednu polévkovou lžíci cukru. Ihned a bez čekání prosejte přes jemné sítko do hluboké mísy hladkou mouku, přidejte jednu a půl čajové lžičky soli a dobře promíchejte. Přilijte také rozpuštěné droždí s cukrem v teplém mléce a změklé máslo rozkrájené na menší kostky a elektrickým hnětačem či kuchyňským robotem (anebo prostě ručně) uhněťte homogenní, pružné a nelepivé těsto.
Aniž byste ho nechávali kynout, ihned těsto vyklopte na lehce pomoučněnou pracovní plochu, trochu těsto ručně propracujte a vytvarujte z něho válec. Rozdělte ho na 8 stejně velkých dílů a každý z nich zformujte do tvaru koule. Vyskládejte je vedle sebe, zakryjte je čistou bavlněnou utěrkou a nechte 20 minut stát a kynout.
Ten od širší strany stočte do roličky a vytvarujte z ní rohlík. Totéž udělejte se zbylým těstem. Během práce nechávejte zbylé kuličky zakryté utěrkou, aby těsto nevysychalo.
Vytvarované rohlíky rozmístěte na plech vyložený pečicím papírem tak, aby mezi nimi zůstaly dostatečně velké rozestupy. Zakryjte plech utěrkou a nechte rohlíky dalších 20 minut kynout. Vyklepněte do misky vajíčko a přidejte k němu jednu polévkovou lžíci mléka (případně můžete použít jenom mléko) a s pomocí silikonového štětce potřete vajíčkem či mlékem celý povrch každého z rohlíků na plechu. Pokud chcete, můžete je zasypat mákem, sezamovými či lněnými semínky nebo třeba kmínem a hrubozrnnou solí.