Zapečené domácí housky se šunkou, slaninou a sýrem - postup přípravy
Opečená šunka a slanina, navrch báječně voňavý zlatavý sýr a pod tím vším křehká, vláčná a nadýchaná houska – jak jinak než domácí! Tak jednoduchá a zároveň neuvěřitelně lákavá svačina přitáhne pozornost i vašich dospívajících dětí. Kdo by nechtěl takovou dobrotu ke svačině do školy! Snad ji ale nebudou uždibovat pod lavicí! :-)
Ingredience
Do misky vyklepněte dvě vajíčka a rozšlehejte je metličkou do hladké konzistence. Přidejte mléko, sušené droždí a jednu čajovou lžičku soli a cukru. Znovu důkladně zamíchejte a přidejte do směsi hladkou mouku, kterou jste proseli přes jemné sítko. Přilijte také rostlinný olej a vše společně rozmíchejte vařečkou či ručně. Elektrickým hnětačem pak zadělejte hutné těsto, které zpracovávejte tak dlouho, dokud nezíská hladkou, nelepivou a soudržnou konzistenci. Těsto zformujte do tvaru bochánku, zakryjte jej v míse bavlněnou utěrkou a nechte v klidu při pokojové teplotě asi 2 hodiny kynout.
Jakmile těsto zdvojnásobí svůj objem a naplní celou mísu, pěstí z něho vypusťte vzduch, rukama ho oddělte od stěn misky a vyklopte na pomoučněnou pracovní plochu. Zde těsto znovu ručně propracujte, aby zvláčnělo a rozdělte těsto nejprve na dvě poloviny a každou z nich pak na tři třetinky (tedy celkově na šestiny). Každý z těchto malých kousků zpracujte do tvaru válce a ten pak opět rozkrájejte na třetiny. Z každé z nich zformujte dlouhý pramen.
Prameny těsta na jednom konci slepte k sobě a prsty dobře zamačkejte, aby se nerozbalovaly. Nyní vezměte plátky slaniny, rozkrájejte je na úzké proužky a na každý pramen těsta položte jeden proužek slaniny. Proužky těsta se slaninou pak spleťte do tvaru malého copánku, jehož konce opět zamačkejte. Stejným způsobem zpracujte i zbylé kousky těsta.
Hotové housky vyskládejte na plech pokrytý pečicím papírem. Nakrájejte na kostky šunku a posypejte jí celý povrch houstiček. Vše zasypejte strouhaným sýrem a podávejte buďto ihned po dopečení, anebo později studené. Dobrou chuť.