Nadýchané jemné palačinky z toho nejjednoduššího těsta - postup přípravy
Palačinky mají svá úskalí, ale ne vždy musí být jejich příprava spojená s pohromou. I dokonalé těsto může být jednoduché a šance na chybu se rázem minimalizuje. Vyzkoušejte pochoutku, kterou lze následně dotvořit jak do slané, tak i do sladké varianty.
Ingredience
Základem těsta na palačinky jsou vejce. Obě se rozklepnou do mísy a pomocí ručního šlehače se začnou rozšlehávat. Během tohoto postupu se také postupně přisypává cukr, přidá se lžička soli a v případě zájmu se přidá buď trocha vanilkového cukru, nebo trocha čerstvé vanilky, popřípadě se dá použít také vanilkové aroma. Toto všechno palačinkám přidá na jejich dokonalé vůni.
Když mají vejce jednotnou konzistenci, mohou se začít přidávat další ingredience. První dvojicí jsou mléko a také mouka. Vše se důkladně promíchá mixérem. Až ve chvíli, kdy je konzistence daného těsta jednotná se může přidat jak rozpuštěné máslo, tak i horká voda. Opět je třeba vše důkladně promíchat. Těsto by mělo být vláčné, jemné a pokud možno ne moc husté. V případě že se v něm objevují žmolky je nezbytné těsto přecedit.
Hotové těsto necháme zhruba 10 minut odpočinout. Následně se naposledy promíchá a může být použito k přípravě palačinek. Základem je pánev, která dobře drží teplo. Ta by měla být dostatečně rozehřátá. Následně se na ni přidá olej a poté může dojít k nalití těsta. To by se mělo dostat až k okrajům a zároveň by mělo být co nejtenčí. Palačinky se budou opékat jenom pár minut z každé strany, dokud nebudou mít dokonale zlatou barvu.
Hotové palačinky zamíří na ubrousek nebo papírovou utěrku, která z nich vysaje přebytečný tuk. Potom jsou připraveny k plnění. Pokud na sladko, hodí se využít třeba marmeládu, jam, ochucený tvaroh, nebo čokoládový i lískooříškový krém. V případě varianty naslano se hodí ochucený tvaroh, zakysaná smetana, ale například i špenát, nebo klasická šunka nebo sýr.