Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Velikonoční paštika

5,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 45 minut
čas vaření Vaření: 3 minuty

Velikonoční paštika - postup přípravy

Domácí paštika odedávna patřila mezi klasické velikonoční speciality, i když se kvůli její zdánlivé složitosti na ni tak trochu pozapomnělo. Pokud byste rádi tradici oživili a letos si ji přeci jenom dopřáli, máme pro vás perfektní recept, který nikdy neselže. Tato šťavnatá a vláčná paštika se připravuje ze čtyř druhů masa a její chuť vám nedá spát. Možná kvůli ní budete slavit Velikonoce i několikrát do roka.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Slaninu, vepřové a hovězí maso nakrájejte na kousky a vložte je do velkého hrnce. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji nadrobno. Vsypte cibuli do hrnce k masu a přidejte 2 lžičky soli, bobkový list, nové koření a celý černý pepř. Vše zalijte vodou a pod pokličkou duste asi 1,5 hodiny.

2. KROK

Když je maso měkké, nalámejte k němu na kousky dvě kaiserky, promíchejte, aby se ponořily do vody, a nechte směs vychladnout. Drůbeží játra očistěte a omyjte, vložte je do misky a přelijte je vroucí vodou, v níž je nechte 3 minuty stát.

3. KROK

Maso, slaninu, játra a housky vložte do mlýnku na maso s jemným nástavcem a všechny suroviny umelte. Vyklepněte pět vajíček a oddělte bílky od žloutků. Žloutky přidejte k masové hmotě, dobře je rozmíchejte a vše dochuťte solí, mletým černým pepřem a trochou muškátového oříšku. Oddělené vaječné bílky vyšlehejte šlehačem do tuhého sněhu, který jemně vmíchejte k masové směsi.

4. KROK

Dvě formy na biskupský chlebíček nebo srnčí hřbet důkladně vytřete sádlem a vysypejte je strouhankou. Rozdělte do nich masovou hmotu, povrch důkladně uhlaďte do roviny a vložte do trouby rozehřáté na teplotu 190 °C péct po dobu okolo 1,5 hodiny. Hotovou paštiku nechte zchladnout, opatrně ji vyklopte z formy a podávejte.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů