2 recepty z uzených vepřových žeber - postup přípravy
Jedna uzená žebra, dva chody nedělního oběda. Připravte si báječnou uzenou polévku a těstoviny se zeleninou a uzeným masem podle receptů od paní Ilony Šimůnkové.
Uzená polévka
Těstoviny s vejci a vařeným uzeným masem
Uzená polévka
Uzená vepřová žebra vložte do hrnce, přidejte celou, neoloupanou cibuli, česnek, kořenovou zeleninu, nové koření a bobkový list. Zalijte vše vodou tak, aby byla žebra celá ponořená a přiveďte k varu. Když voda začne bublat, ztlumte žár na minimum a nechte několik hodin zvolna probublávat, dokud se vývar nezrudukuje.
Hotový vývar slijte přes sítko, vařenou zeleninu nakrájejte nadrobno, maso oberte ze žeber do polévky, přidejte jemně nasekanou petrželku a jarní cibulku a podávejte.
Těstoviny s vejci a vařeným uzeným masem
Těstoviny uvařte v osolené vodě doměkka. Špek nakrájejte na drobné kostky a osmažte je nasucho na pánvi, dokud nepustí tuk. Na vysmaženém tuku opečte najemno nakrájenou cibulku dorůžova a přidejte k ní maso obrané z vařených žeber po uvaření uzeného vývaru.
Vyklepněte čtyři vajíčka a rozšlehejte je dohladka. Nalijte je do pánve na maso a cibuli, podle chuti osolte a opepřete a vše společně chvíli opékejte, aby vajíčka ztuhla, ale nevysušila se. Nakonec do směsi vmíchejte uvařené a okapané těstoviny, podle chuti případně ještě dosolte a dokořeňte a podávejte posypané nasekanou jarní cibulkou.