2 skvělé recepty na koláče se sušeným ovocem - postup přípravy
Koláče se sušeným ovocem vás překvapí nejen svou chutí, ale také v jednoduchosti při postupu v receptu. Tyto koláče si zamilují jak vaše děti, tak vaši hosté, kterým koláče naservírujte k šálku kávy - skvěle hodí jako zákusek při odpolední svačině.
Rozinkový koláč:
Tvarohový koláč se sušeným ovocem:
Rozinkový koláč
Před přípravou koláče všechno jídlo, co je v lednici, vyndejte. Mělo by mít pokojovou teplotu. Mouku si smíchejte s práškem do pečiva a prosejte do misky.
V jiné misce si rozklepněte dvě vajíčka a promíchejte s krystalovým cukrem, poté přisypte vanilkový. Nalijte kefírové mléko a pořádně vše spolu zamíchejte.
Mouku vsypte do vajíčkové směsi a vytvořte hladké, tekuté těsto. Do těsta přidejte bezsemenné rozinky, sušené brusinky a namleté ořechy.
Kulatou formu na pečení si vyložte pečícím papírem a těsto do něj nalijte. Rozprostřete po celé ploše formy.
Pečte koláč v předehřáté troubě na 180 stupňů po dobu 35 minut – závisí na výkonu vaší trouby. Určitě ale kontrolujte těsto pomocí špejle, když bude špejle po píchnutí vlhká, těsto ještě není hotové.
Koláč servírujte nakrájený na osminky. Ozdobit můžete čokoládovou polevou či čerstvým ovocem.
Tvarohový koláč se sušeným ovocem
Vejce si vyšlehejte s moučkovým a vanilkovým cukrem. Postupně lijte rozpuštěné máslo, prosejte mouku, přidejte vanilkový pudinkový prášek a měkký tvaroh. Vypracujte hutné těsto.
Meruňky si propláchněte společně se švestkami bez pecek a nakrájejte na kousky. Brusinky můžete nechat celé. Veškeré ovoce vmíchejte do hustého těsta.
Směs vlijte do formy a pečte ve vyhřáté troubě na 175 stupňů zhruba 30 minut.
Tvarohový koláč se sušeným ovocem nakrájejte na porce a podávejte. Na dezertním talířku můžete dozdobit našlehanou nebo kysanou smetanou.