Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

3 druhy zdravých jednohubek z okurky

3 druhy zdravých jednohubek z okurky - postup přípravy

Konec roku neznamená jenom Vánoce, ale také rodinná setkání a oslavy Silvestra a Nového roku. Během všech těchto příležitostí se to jen hemží nezdravými laskominami a následnými výčitkami svědomí. Narušte tento začarovaný kruh a připravte si chutné a pohledné jednohubky ze zdravých surovin.

Ingredience pro:
1 porce

Lososové trojhránky s okurkou a dýňovými semínky

Okurkové jednohubky se sýrem, brambůrkem a olivou

Vejce v okurce

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Lososové trojhránky s okurkou

1. Jarní cibulku nakrájejte na drobné kroužky, které smíchejte se smetanovým sýrem a špetkou soli.

2. Z plátků toustového chleba odkrojte kůrky, natřete je připravenou cibulkovou pomazánkou, na ni položte tenký plátek uzeného lososa a přiklopte druhým namazaným toustem. Tímto způsobem zpracujte i ostatní kousky chleba a zbytek pomazánky a lososa.

3. Do hmoždíře vsypte dýňová semínka a roztlučte je na polohrubou drť. Z okurky oloupejte slupky tak, aby oloupané proužky vždy obsahovaly půl dužniny a půl slupky.

4. Povrch toustu natřete tenkou vrstvou smetanového sýra s pažitkou a na něj nalepte oloupané proužky z okurky tak, aby vytvořily ozdobné pruhování. Poté toust otočte, přesahující proužky okurky odkrojte a opakujte stejný postup na druhé straně toustu.

5. Tousty překrojte na dva trojúhelníčky, okraje po obvodu potřete trochou pomazánky (vynechejte spodní stranu, na níž budou při podávání stát) a obalte je v nadrcených dýňových semíncích.

6. Toustíky postavte na tácek nepotřenou stranou dolů a podávejte.

2. KROK

Okurkové jednohubky se sýrem, brambůrkem a olivou

1. Z okurky odřízněte konce a rozkrojte ji podélně asi v jedné třetině výšky. Vodnatý střed vydlabejte lžičkou, čímž získáte dlouhé a poměrně vysoké „korýtko“. To naplňte smetanovým sýrem.

2. Sýrovou náplň pečlivě uhlaďte do roviny a okurku rozkrájejte na kousky široké asi 1,5 centimetru. Na vrchní stranu každého kousku položte zahnutý bramborový chips, do jehož středu vymačkejte ze zdobicího sáčku trochu majonézy.

3. Na majonézu v brambůrku přilepte jeden lístek petrželky a příčně položte pár stonků pažitky. Na tu vytlačte další kapku majonézy.

4. Balkánský nebo jiný podobný sýr nakrájejte na malé hranolky a každý postavte na bylinkovou hromádku v bramborovém chipsu.

5. Černé olivy nakrájejte na poloviny. Připravte si párátka na jednohubky, na každé napíchněte polovinu olivy a jedno celé cherry rajčátko. Párátko pak opatrně zapíchněte do celé ozdobené okurky tak, aby jednohubka držela pohromadě. Jednohubky vyskládejte na tácek a podávejte.

3. KROK

Vejce v okurce

1. Vejce uvařte natvrdo, oloupejte je a nechte vychladnout. Salátovou okurku zbavte konců a nakrájejte ji na kratší kousky zhruba o délce vajíčka.

2. Z okurky co nejlépe vydlabejte vodnatý střed i s okolní dužninou tak, aby se dovnitř vešlo celé uvařené vejce, které opatrně vtlačte do vzniklé dutiny tak, aby, pokud možno, nepopraskalo. Špička vejce by měla vyčuhovat ven.

3. Odkrojte špičku vajíčka a okurku plněnou vejcem nakrájejte na kolečka o síle kolem 0,5 cm.

4. Kolečka vyskládejte na talířek, ozdobte několika snítkami pažitky a podávejte.

4. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů