Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

3 originální recepty z vajíček, pečiva a zeleniny

3 originální recepty z vajíček, pečiva a zeleniny - postup přípravy

Vejce jsou bezpodmínečnou součástí jakékoliv kuchyně, protože bez nich by zkrátka nebylo žádné vaření. Pokud však jsou jednou z mála přísad, které doma zbývají, někdy je těžké vymyslet kloudnou večeři – nechte se proto inspirovat těmito třemi zajímavými a originálními recepty, v nichž vejce hrají hlavní roli.

Ingredience pro:
1 porce

Chlebovo-vaječná pizza s rajčaty a sýrem

Zapečená bageta s vejci a sýrem

Vejce natvrdo se zeleninou a sýrem

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Chlebovo-vaječná pizza s rajčaty a sýrem

1. Vejce vyklepněte do misky, osolte je, opepřete a metličkou je vyšlehejte dohladka. V pánvi rozpusťte kousek másla. Chléb natrhejte na malé kousky a vhoďte je na pánev, kde je restujte 2 až 3 minuty po obou stranách dozlatova. Přidejte čtvrt lžičky soli a stejné množství sušeného česneku, párkrát je v pánvi prohoďte a vyklopte je do misky s vejci.

2. Jarní cibulku nasekejte najemno a vsypte ji do mísy s vejci a chlebem. Pečlivě vše promíchejte. Pánev vytřete trochou rostlinného oleje a vyklopte do ní vaječnou směs. Rozprostřete ji po celé ploše pánve do roviny a na mírném ohni ji nechte smažit 3 až 4 minuty.

3. Mezitím nakrájejte na plátky cherry rajčátka. Poté, co placku v pánvi otočíte na druhou stranu, upečenou stranu potřete rajčatovou omáčkou, posypejte strouhaným sýrem a na něj vyskládejte kolečka rajčat. Přidejte ještě trochu sýra a jemně nasekanou kadeřavou petrželku, přiklopte pokličku, vypněte oheň a 5 minut počkejte, než se sýr na povrchu pizzy rozpustí. Pak už jen placku sejměte z pánve, nakrájejte ji na porce a podávejte.

2. KROK

Zapečená bageta s vejci a sýrem

1. Tvrdou bagetu nakrájejte na plátky silné kolem 1 cm. Pánev vytřete máslem a vyskládejte do ní plátky bagety do souvislé vrstvy.

2. Vejce vyklepněte do misky, přidejte k nim jogurt a trochu olivového oleje. Poté přisypejte sůl, pepř a sladkou papriku a vše vyšlehejte do homogenní směsi. Tou pak přelijte bagetu v pánvi tak, aby byly všechny plátky úplně namočené.

3. Navrch nastrouhejte najemno čedar nebo jiný oblíbený sýr a dejte do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C péct asi 25 až 30 minut. Po dopečení vzniklou placku nakrájejte na porce a podávejte.

3. KROK

Vejce natvrdo se zeleninou a sýrem

1. Vejce dejte uvařit natvrdo. Červenou a zelenou papriku nakrájejte na drobné kostičky. V pánvi rozehřejte trochu rostlinného oleje, přidejte krájené papriky, trochu je osolte a opepřete a orestujte je dozlatova. Jarní cibulku nakrájejte nadrobno a tři malá rajčata rozkrájejte na kolečka.

2. Obsah pánve rovnoměrně rozprostřete po celé ploše dna a stáhněte oheň na minimum, abyste zeleninu nespálili. Povrch posypejte polovinou nasekané cibulky a vyskládejte na něj kolečka rajčat. Přikryjte pánev pokličkou a takto zeleninu duste asi 3 nebo 4 minuty.

3. Uvařená vejce oloupejte a překrojte je na poloviny, které vyskládejte do pánve na vrstvu zeleniny mezi plátky rajčat. Posypejte je druhou polovinou nasekané jarní cibulky, posypejte povrch solí, pepřem, sladkou paprikou, chilli vločkami a sušenou bazalkou a nakonec vše zasypejte strouhaným sýrem Havarti (či jiným, který máte rádi). Zakryjte pánev pokličkou a počkejte 4 až 5 minut, dokud se sýr na povrchu nerozpustí. Povrch rozpuštěného sýra posypejte jemně nasekanou petrželkou a podávejte.

4. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů