3 skvělé recepty na vánoční cukroví - postup přípravy
Mít dostatek receptů na oblíbené vánoční cukroví je základ každé pekařky. Tři opravdu chutné a osvědčené receptury nám poskytla paní Jaroslava Slavíková.
Kávová zrna
Linecké cukroví
Trubičky s krémem – těsto
Trubičky s krémem – krém
Kávová zrna
Namelte piškoty a dejte je do mísy. Přidejte změklé máslo, cukr, kakao, lžičku mleté kávy, rum a mleté ořechy. Vypracujte těsto, ze kterého odebírejte kousky o preferované velikosti. Z nich poté vytvarujte malé bochánky, na jejichž vrchu udělejte prohlubeň, aby připomínaly zrnko kávy.
Poté je dejte na chvíli do mrazáku. Rozpusťte ve vodní lázni čokoládu. Pak každé zrno napíchněte na párátko, namočte do čokolády a nechte ztuhnout.
Linecké cukroví
Do mísy dejte změklé máslo, moučkový cukr, hladkou mouku, žloutek a kůru z citronu. Udělejte těsto, zabalte ho do fólie a dejte ho alespoň na hodinu do lednice.
Z těsta vyválejte 2 milimetry silnou placku. Vykrajujte z něj kolečka nebo vámi zvolené tvary, které položte na plech vyložený pečicím papírem a dejte péct do předehřáté trouby na170 °C na asi 8 minut.
Trubičky s krémem
Utřete máslo, cukr, vejce a žloutek. Poté přidejte ořechy, mouku a kakao a vypracujte těsto. Zabalte ho do fólie a dejte na hodinu do lednice.
Vyložte si plech pečicím papírem. Odtrhněte kus těsta a ve slabé vrstvě ho naplácejte na kovovou trubičku. Poválejte, uhlaďte spoj a nehty zarovnejte okraje. Po stranách kovových trubiček nechte asi 1 cm okraj, aby je bylo při stahování za co držet. Rozehřejte troubu na 170 °C a pečte trubičky asi 12 minut. Jakmile jsou trubičky vlažné, stáhněte je.
Krém: V misce nad horkou vodní lázní za stálého míchání šlehejte vejce s cukrem po dobu 20 minut. Pak mísu přendejte do studené lázně a za stálého šlehání nechte vychladnout do pěny. Změklé máslo utřete do pěny a poté ho postupně zapracujte do směsi. Nakonec dejte krém do cukrářského sáčku a naplňte jím trubičky.