Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

5 druhů klasického vánočního cukroví se sádlem

3,6
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 120 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

5 druhů klasického vánočního cukroví se sádlem - postup přípravy

Ty nejlepší recepty na vánoční cukroví se dědí po generace a od těch méně úspěšných je dělí nepatrný detail, na němž však závisí veškerá křehkost a vláčnost. Vyzkoušejte staré recepty na klasické druhy cukroví, z nichž se některé dědí v rodině paní Věry Dufkové už více než 70 let.

Ingredience pro:
1 porce

Vanilkové rohlíčky

Linecké květinky

Myslivecké knoflíky

Medovo-ořechové košíčky

Sádlové cukroví

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Vanilkové rohlíčky

1. Do mísy prosejte hladkou mouku a moučkový cukr, přidejte prášek do pečiva a na kousky pokrájené studené máslo a sádlo, přidejte vejce a rukama svižně vypracujte homogenní těsto. Zabalte ho do fólie a vložte přes noc do lednice vychladit.

2. Z vychlazeného těsta odebírejte kousky, vyválejte je na silnější válečky a ty pak rozdělte na kratší kousky o délce kolem 3 cm. Vytvarujte z nich rohlíčky, vyskládejte je na plech a pečte je v troubě rozehřáté na teplotu 180 °C asi 10 až 15 minut.

3. Dopečené rohlíčky nechte pár minut odležet a ještě teplé je obalte v jemně mleté směsi moučkového a vanilkového cukru.

2. KROK

Linecké květinky

1. Do mísy prosejte hladkou mouku a moučkový cukr, přidejte změklé máslo, sádlo a vejce a vypracujte hladké a nelepivé těsto. To zabalte do fólie a dejte alespoň na 2 hodiny, lépe však přes noc vychladit a odpočinout do ledničky.

2. Odleželé těsto rozdělte na menší kousky, z každého vyválejte tenčí placku a vykrájejte z ní květinky nebo jiné tvary, které se vám líbí. Celkem by vám měl vyjít sudý počet tvarů, které se budou následně slepovat.

3. Doprostřed poloviny vykrájených tvarů vykrojte menší středové okénko, cukroví vyskládejte na plech pokrytý pečicím papírem a dejte ho péct při teplotě 180 °C po dobu kolem 10 minut.

4. Po dopečení nechte linecké cukroví zchladnout, natírejte sušenky bez vykrojeného středu džemem a slepujte je s těmi vykrojenými. Nakonec všechny poprašte přes sítko moučkovým cukrem.

3. KROK

Myslivecké knoflíky

1. Z hladké mouky, moučkového cukru, másla, sádla a jednoho vejce zadělejte hladké a nelepivé těsto, které nechte zabalené ve fólii v lednici do druhého dne odpočinout.

2. Po odležení vyválejte z těsta placku a vykrájejte z ní drobné tvary, obyčejně kolečka, lépe však vypadají květinky nebo hvězdičky.

3. Vaječné bílky vyšlehejte do tuhého sněhu a v průběhu přidávejte po částech krystalový cukr. Do ušlehaného sněhu vmíchejte rozemleté ořechy a výslednou směsí naplňte zdobicí sáček s ozdobnou špičkou.

4. Doprostřed každého tvaru vytlačte hromádku sněhové náplně. Navrch kopečku posaďte malý kousek vlašského ořechu a dejte cukroví péct do trouby rozehřáté na 160 °C dorůžova.

4. KROK

Medovo-ořechové košíčky

1. Prosejte hladkou mouku se 100 gramy moučkového cukru, přidejte změklé máslo a sádlo a jedno vejce a zadělejte hladké a soudržné těsto. Zabalte jej do fólie a nechte v lednici alespoň 2 hodiny, lépe však do druhého dne odležet. Z odpočatého těsta uždibujte malé kousky, které vtlačte do formiček na košíčky.

2. Jemně mleté ořechy smíchejte se zbylým moučkovým cukrem, špetkou skořice a mletého hřebíčku, přidejte 2 lžíce medu a 2 vaječné bílky. Vše promíchejte do homogenní konzistence. Náplň by měla být řidší, aby prošla tryskou zdobicího sáčku. Pokud není, přidejte ještě jeden bílek.

3. Zdobicím sáčkem s ozdobnou špičkou vytlačte náplň do připravených košíčků, které vyskládejte na plech a dejte je péct do trouby rozehřáté na 160 °C dorůžova.

5. KROK

Sádlové cukroví

1. Do mísy prosejte hladkou mouku s moučkovým cukrem, přidejte sádlo, vanilkový cukr nebo esenci a zadělejte soudržné a nelepivé těsto. Rozdělte jej na dvě části a k jedné z nich přidejte 1 lžíci kakaa a ke druhé stejné množství hladké mouky navíc. Díky tomu budou mít obě těsta stejnou konzistenci. Hotové těsto zabalte do fólie a nechte ho alespoň 2 hodiny odležet v lednici.

2. Připravené těsto vyválejte na tenké placky a vykrajujte z nich velká srdíčka, přičemž párujte světlé a tmavé kousky. Z poloviny tvarů (světlých i tmavých) vykrájejte uprostřed malé srdíčko. Opatrně jej vyjměte a vložte ho do vykrojeného středu kontrastního srdce. Světlá srdíčka vkládejte do tmavých a naopak. Hotová srdce vyskládejte na plech a dejte je upéct při 180 °C asi na 15 až 20 minut.

3. Obě barvy těsta, která vám z vykrajování zbyla, smíchejte dohromady tak, abyste vytvořili jedno pruhované. Odebírejte z něj kousky a vtlačte je do forem na bábovičky. Ty dejte rovněž upéct při 180 °C dorůžova.

4. Upečená srdíčka slepujte džemem tak, že tmavé srdce se světlým středem přijde na světlý spodek a světlé srdce s tmavým středem bude mít tmavý spodek.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů