Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Vepřové výpečky s domácím bramborovým knedlíkem a bílým zelím

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 60 minut
čas vaření Vaření: 60 minut

Vepřové výpečky s domácím bramborovým knedlíkem a bílým zelím - postup přípravy

Vepřové výpečky jsou po řízku a svíčkové nejoblíbenějším českým pokrmem a kdo tvrdí opak, ten si vymýšlí. :-) Vyzkoušejte je spolu s bramborovým knedlíkem a dušeným zelím podle receptu, který nám poskytla paní Lenka Sedláčková.

Ingredience pro:
1 porce

Na výpečky

Na bramborový knedlík

Na zelí

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Vepřový bůček a plec nakrájejte na středně velké kostky a vsypte je do vyššího plechu. Cibuli nasekejte na kostičky, oloupaný česnek pokrájejte na plátky, obojí vsypte do plechu k masu a vše trochu promíchejte. Přidejte podle chuti kmín a sůl, podlijte trochou vody a dejte péct do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C. V průběhu pečení podlévejte maso vodou a pečte ho doměkka.

2. KROK

Brambory uvařte ve slupce doměkka, oloupejte je a nastrouhejte nahrubo. Přidejte sůl, krupici, vejce a podle potřeby hrubou mouku, abyste získali soudržné bramborové těsto. Z toho vytvarujte šišky a dejte je vařit v osolené vodě asi 20 minut. Po dovaření je vylovte z vody a prudce je zchlaďte v misce s ledovou vodou. Na několika místech knedlíky propíchejte vidličkou, aby měla odkud unikat pára a knedlíky se nesrazily.

3. KROK

Hlávkové zelí nakrouhejte na nudličky, vložte je do hrnce s vodou, přidejte sůl, drcený kmín a kapku octa a vařte, dokud zelí nezměkne. Po dovaření ze zelí slijte přebytečnou vodu a nechte ho okapat. Vedle v pánvi rozpusťte sádlo, orestujte na něm pokrájenou cibuli dorůžova a vmíchejte ji do uvařeného zelí.

4. KROK

Hotové výpečky servírujte s plátky bramborových knedlíků a kopečkem domácího zelí, přelité šťávou z vypečeného masa.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů