Aioli: Španělská česneková majonéza bez vajec vhodná i pro vegany - postup přípravy
Veganská majonéza? I když to zní zvláštně, není to žádný výplod bujné fantazie. Lahodná španělská česneková majonéza je snadno připravitelná, rychlá, nenáročná na suroviny a může být i stoprocentně veganská. Záleží na vás, zda do receptu použijete obyčejné kravské mléko, anebo mléko sójové nebo ořechové. Pokaždé přitom dodáte majonéze neopakovatelnou a zajímavou příchuť. Tak ji pojďte zkusit s námi!
Ingredience
Příprava této majonézy (ostatně jako kterékoliv jiné) je až neuvěřitelně snadná. Do vysoké a úzké misky nebo do mixéru vložte mléko, hořčici, dva stroužky česneku a citronovou šťávu a mixujte tak dlouho, dokud nerozmixujete česnek úplně najemno.
Poté snižte rychlost mixování na minimum a velmi pomalinku tenkým proužkem přilévejte olej a stále mixujte. Během tohoto procesu by měla směs získat konzistenci husté majonézy. Když je hotové, podle chuti ji trochu dosolte a španělská majonéza aioli je hotová.
Při výrobě majonézy si dejte pozor, jak rychle přiléváte při mixování olej. Pakliže byste ho tam totiž přidali příliš rychle příliš velké množství, pak by se vám nemusela konzistence povést a namísto majonézy by vám vznikla podivně vyhlížející mastná polévka. Je proto velmi důležité přidávat olej opravdu tenkým proužkem, než začne majonéza tuhnout. Když už se konzistence začíná dařit, zbylý olej můžete přilít o něco rychleji, ale přesto stále tenkým proužkem. V lednici pak konzistence ještě trochu ztuhne, ale ne tolik, aby zachránila nepovedenou výrobu.
Co se týče oleje, vyzkoušejte sami, který vám bude vyhovovat. Podle naší zkušenosti je však třeba, aby měl co nejvíce neutrální chuť. Extra panenský olivový olej se na výrobu majonézy příliš nehodí, naopak velmi vhodný je olivový olej s označením pomace, který je získáván z vylisovaných slupek a jeho olivová příchuť není tolik intenzivní.