Aspik z vepřového kolene - postup přípravy
Pokud máte rádi vepřové maso, určitě vás nadchne náš dnešní recept na aspik z vepřového kolene. Jedná se o domácí uzeninu, která je díky absenci konzervačních látek a dalších potravinářských aditiv velmi zdravá a kromě toho navíc velmi chutná. Navíc vypadá velmi dobře a ostudu neudělá ani jako součást slavnostní tabule. Výroba je navíc docela snadná a nevyžaduje žádné speciální vybavení ani přísady. Pojďte to vyzkoušet s námi.
Ingredience
Návod na přípravu:
Vepřové koleno vložte do hrnce, zalijte studenou, jemně osolenou vodou a postavte na kamna. Vařte koleno asi 3 až 4 hodiny. Když je koleno hotové a maso začne odpadat od kosti, vytáhněte jej z vody a nechte vychladnout. Vývar nevylévejte, můžete si z něho udělat chutnou ovarovou polévku.
Uvařené koleno nechte vychladnout. Pak ho jemně vykostěte a odstraňte z něho kůži. Pokud na ní zůstal nějaký tuk, opatrně ho odstraňte tak, abyste kůži nepoškodili. Tuk i kůži ještě budete potřebovat, proto je nevyhazujte.
Maso nasekejte ostrým nožem nebo speciální kolébkou na malé kousky.
Rozeberte paličku česneku na stroužky, ty oloupejte a lisem na česnek prolisujte k rozsekanému vepřovému masu. Stejně tak nasekejte najemno petrželku a přidejte ji do směsi. Přidejte ještě tuk, který jste odstranili z kůže, ochuťte solí a pepřem, případně některým vaším jiným oblíbeným kořením a dobře promíchejte.
Připravte si formu, nejlépe na biskupský chlebíček či srnčí hřbet, do které vytvarujete budoucí aspik. Tuto formu vyložte přilnavou potravinářskou fólií tak, aby její okraje přečnívaly přes okraj formy.
Začněte tím, že formu vyložíte kůží, kterou jste po uvaření odstranili z vepřového kolene. Měla by pokrývat celou plochu. Masovou směs pak nalijte do této kožnaté mističky, a co nejvíce ho upěchujte.
Formu s masem pak na noc vložte do lednice ztuhnout.