Babiččiny makové buchty - postup přípravy
Moderní pečení, to je samý Cheesecake a Red Velvet a na poctivé kynuté buchty, jaké dělaly naše prababičky, už se málem zapomnělo. A velkým neprávem. Vyzkoušejte tyto makové buchty podle paní Romany Važanské a okuste tu pravou chuť staročeské kuchyně.
Ingredience
Na náplň
Do misky rozdrobte droždí a posypejte jej lžící cukru. Obojí míchejte, dokud nevznikne pastovitá hmota, kterou zalijte trochou vlažného mléka. Přidejte také trochu mouky a vše smíchejte do podoby řidšího těstíčka. To zakryjte fólií nebo čistou utěrkou a nechte v teple 10 až 15 minut stát, dokud se nezačne na povrchu vytvářet pěna.
Hladkou nebo polohrubou mouku prosejte do mísy, přidejte cukr, sůl a špetku strouhané citrónové kůry. Podle chuti přidejte také vanilkovou esenci a promíchejte. Zbylé mléko ohřejte, aby bylo vlažné a rozkvedlejte v něm jedno celé vajíčko, případně dva žloutky. Tuto směs nalijte spolu s vzešlým kváskem k moučné směsi a zadělejte vláčné, nelepivé a soudržné těsto, které nechte v zakryté míse v teple asi 1 hodinu kynout.
Zatímco těsto kyne, připravte makovou nádivku do buchet. Mletý mák vsypte do hrnce, přidejte cukr a máslo a vše zalijte mlékem. Promíchejte, postavte na sporák a přiveďte k varu. Za stálého míchání vařte, dokud mák nenasákne mlékem a celá směs nezíská kompaktní a hustou konzistenci. V průběhu vaření přidejte skořici, citrónovou kůru a trochu rumu nebo libovolné zavařeniny. Hotovou náplň odstavte ze sporáku a nechte ji vychladnout.
Po vykynutí těsto vyklopte na pomoučněný vál a rozválejte ho na obdélníkovou placku. Z ní vykrájejte čtverce, do jejichž středu vkládejte asi 1 lžíci připravené makové náplně. Těsto kolem ní pečlivě uzavřete a zamačkejte spoje, aby se buchty během pečení nerozbalovaly. Naplněné těsto vyskládejte těsně vedle sebe do pekáče bohatě vymazaného tukem a i buchtičky jím potírejte svrchu a po stranách. Z uvedeného množství ingrediencí by mělo vyjít asi 24 větších buchet, anebo 30 až 32 menších.
Buchty v pekáči zakryjte utěrkou a nechte je dalších 20 minut dokynout. Poté je vložte do trouby rozehřáté na teplotu 180 až 190 °C péct po dobu kolem 30 až 40 minut, dokud na povrchu krásně nezezlátnou.
Buchty ihned po dopečení na povrchu potřete mašlovačkou trochou mléka, aby kůrčička zkřehla. Vyklopte je na pracovní plochu, posypejte je moučkovým vanilkovým cukrem, nechte je úplně vychladnout a podávejte.
Pokud se vám recept líbil, více podobných od jeho autorky, paní Romany Važanské, najdete na jejích osobních webových stránkách Ruby Rom