Banánový koláč bez mouky s karamelem - postup přípravy
Banánový koláč bez mouky je lahodný a zajímavě vypadající dezert, který spojuje sladkost banánů s intenzivní chutí karamelu. Překvapte hosty netradiční pochoutkou.
Ingredience
Poleva
V rendlíku smíchejte cukr s vodou, rendlík položte na sporák a směs zahřívejte 3–4 minuty, dokud nevznikne karamel. Tekutinou pokryjte celé dno zapékací mísy, kterou odložte stranou.
Banány oloupejte a rozšlehejte je společně se dvěma vejci. Jakmile se ingredience propojí, vmíchejte do směsi cukr a poté také mléko. Směs znovu chvíli mixujte a poté ji přelijte do zapékací mísy s karamelem.
Tip: Aby bylo těsto jemné a bez hrudek, do zapékací mísy ho přelijte přes sítko.
Z hladiny sesbírejte vzniklou pěnu a mísu zakryjte alobalem. Poté ji vložte do hrnce s vodou tak, aby voda nepřesáhla horní část mísy a dezert vařte na středním teple 50 minut pod pokličkou.
Po této době pokličku i s alobalem sejměte, zapékací mísu vyndejte z hrnce, přikryjte ji potravinovou fólií a vložte ji na 2–3 hodiny do lednice.
Tip: Zda je těsto hotové, zjistíte tak, že do něj píchnete špejlí. Pokud ji vyndáte čistou, máte hotovo. Pokud se na ní trocha těsta zachytí, ještě chvíli těsto vařte.
Banánový koláč bez mouky vyklopte z mísy tak, aby karamelové dno bylo nahoře a dezert podávejte nakrájený na kousky.
Poznámka: Při vyklápění dezertu se inspirujte postupem ukázaným ve videu níže.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Rychlé jednoduché a chutné