Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Beskydské strapačky se zelím a slaninou

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Beskydské strapačky se zelím a slaninou - postup přípravy

Beskydské strapačky jsou vlastně totéž co slovenské halušky, jen z území moravského Valašska, kde jsou úplně stejně proslulé jako jejich východnější příbuzné. Vyzkoušejte je podle receptu, o nějž se s námi podělila paní Lucie Vachová.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Syrové brambory oloupejte a nastrouhejte je na jemném struhadle. V míse je posypejte lžičkou soli a nechte je chvíli stát, aby pustily šťávu, kterou co nejlépe slijte a vymačkejte přes sítko. Poté brambory ještě trochu osolte, přidejte k nim jedno vejce a polohrubou mouku a vypracujte soudržné těsto.

2. KROK

Do velkého hrnce nalijte vodu a přiveďte ji varu. Nechte v ní rozpustit asi jednu čajovou lžičku soli, a když začne bublat, přes síto na halušky do ní strouhejte připravené těsto. Pokud haluškovač nevlastníte, můžete rozetřít těsto na prkénko a nožem z něj odhazovat kousky těsta rovnou do hrnce s vroucí vodou.

3. KROK

Strapačky nechte v hrnci vařit, dokud samy nevyplavou na hladinu, a poté počítejte ještě dalších 5 minut. Po dovaření je vylovte z vody cedníkem či děrovanou lžící, vložte je do velké mísy a ještě horké je promíchejte s jednou velkou lžící sádla.

4. KROK

Nakrájejte na kostičky cibuli a anglickou slaninu. V dostatečně velké pánvi rozehřejte druhou lžíci sádla a nechte na něm osmahnout nejprve cibuli a poté i slaninu, obojí pěkně dozlatova. Mezitím slijte přes cedník kysané zelí, nechte ho dobře okapat, ale neproplachujte ho. Pokud chcete, můžete ho pokrájet na kratší vlákna a ta poté vmíchejte do osmažené cibule se slaninou.

5. KROK

Pánev se zelím přiklopte poklicí a nechte ho chvíli dusit, dokud nezměkne. Nakonec vmíchejte do směsi také strapačky a nechte je v pánvi se zelím pod pokličkou ještě společně chvíli prohřát. Hotové strapačky se zelím a slaninou rozdělte na talíře, ozdobte je jemně nasekanou petrželkou a podávejte.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů